dimecres, 20 de març del 2013

M’HE PASSAT MATINANT.

16/03/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.
  
Aquest matí he quedat amb el meu nebot per veure ocells a Bellcaire. No vull arribar tard. Hem quedat a les 6:30 i ell ve des del Vallès Oriental. Farà una matinada de nassos i no vull fer-lo esperar. Així és que em poso la alarma al meu mòbil. Però tampoc voldria que sonés i despertar a la meva dona. Així és que confio en el meu despertador natural, però per si de cas deixo l’alarma al mòbil.

Obro els ulls i miro l’hora. Les 5:50 del matí. Em llevo i baixo. Obro el llum de la cuina per preparar les coses i torno a mirar el mòbil. Òndia !!. M’he mal fixat !! No són les 5:50. Són les 4:50 !!!. Ara qui s’haurà d’esperar seré jo. M’estiro al sofà, em tapo i aprofito la hora més de son que tinc.

Ara si!. Les 6 del matí. M’arreglo i surto cap a Sobrestany per torbar-me amb el Pau. Està fent un coi de llista de l’any que consisteix en qui fa més ocells diferents en un any. M’agradaria que tragués als arrossars alguna espècie de les que encara no ha fet.

Fa un fred de nassos. El termòmetre del cotxe marca 1º. Arribo a Sobrestany. Ja m’espera. No fa massa que ha arribat. Puja al meu cotxe i anem cap on començarem l’itinerari.

Aparquem i ens preparem per posar-nos a caminar així que la llum del sol naixent ens ho possibiliti.

Tres quarts de set. Ens posem en marxa seguint al camí que per l’oest tanca uns camps de joncs. Sentim els primers Pit-rojos (Erithacus rubecula) i Rossinyols bords (Cettia cetti) prop del cotxe. Una mica més endavant, de la jonquera a la nostra dreta, s’enlaira un Bernat pescaire (Ardea cinerea).

Seguint pel camí arribem al primer punt on tenia pensat aturar-nos una estona a veure que hi trèiem.  Ens passa volant pel damunt una Agró blanc (Casmerodius albus). A la dreta hi tenim els erms, continuació de la jonquera, que darrerament estan tots inundats recordant-nos que ens trobem en la llera de l’antic estany de Bellcaire. I a l’esquerra hi tenim uns altres erms, aquests més eixuts però que cap al seu extrem nord-est estan inundats formant una petita bassa.

Primer traiem el cap en aquests darrers camps. Vull comprovar la bassa no fos cas que ens hi trobéssim alguna Porzana. Res de Porzana però si 5 Xivites (Tringa ochropus) cercant aliment a les aigües somes de la petita bassa. També hi trobem un Grasset de muntanya (Anthus spinoletta).

El Pau es mira les torres d’electricitat perquè en cada una hi ha un ocell parat. Són rapinyaires. Gairebé tots Aligots (Buteo buteo) però en una hi ha també un Xoriguer comú (Falco tinnunculus). Tenim al cap la observació, el darrer cop que el Pau va venir a veure ocells amb mi, del Xoriguer petit en uns arrossars que després visitarem.

Mentre es va mirant les torres treu un mascle adult d’Arpella pàl·lida (Circus cyaneus) sobrevolant a baixa alçada uns camps propers. Més tard en veiem una femella.

Ara ens girem i mirem als erms inundats de l’altra banda. Hi ha un mascle d’Ànec collverd (Anas platyrhynchos) i Titelles (Anthus pratensis) i Grassets de muntanya (Anthus spinoletta). En un arbre del marge hi ha una Aligot comú parat en unes branques. Prop seu hi passa volant una mascle adult d’Arpella (Circus aeroginosus) sense fer-li massa cas. Però poc després veiem una femella d’Arpella que vol foragitar-lo del arbre.

I en aquests camps poca cosa més. Decidim seguir endavant, cap als arrossars.

Arribem al canal. Cap a l’oest, al final del canal, hi veiem alguns limícoles. Però mentre estem muntant els trípodes un Circus surt de darrera les canyes del marge i els espanta a tots. En surten 2 o 3 Xivites de les 5 que havíem vist abans.

En els arrossars que ara tenim al davant hi veiem estols de Pinsans (Fringilla coelebs), acompanyats per Pardals (Passer domesticus) i Pardals xarrecs (Passer montanus). També hi veiem Cogullades (Galerida cristata) i algunes Aloses (Alauda arvensis). També, lluny, cap al Montgrí hi sentim Cotolius (Lullula arborea). Hi passem una estona en aquest punt. Traiem Cruixidell (Emberiza calandra), Gratapalles (Emberiza cirlus), Tudó (Columba palumbus).

Girem en direcció cap al cotxe però seguint un altre camí. Un canal el recorre paral·lelament vorejat a trossos per canyar a trossos per canyissar. Està tot cobert per Ravenissa blanca en flor.

Al acostar-nos a l’inici del camí, d’entre la Ravenissa s’aixequen petits estols de Gafarrons (Serinus serinus), Pinsans (Fringilla coelebs), Repicatalons (Emberiza schoeniclus), alguna Cadernera (Carduelis carduelis), alguns Pardals comuns (Passer domesticus) i Pardals xarrecs (Passer montanus).

Un cop arribem al cotxe encara tenim temps. Decidim anar als camps on vaig treure les Alopochen la setmana passada. En aquests camps hi traiem Becadell (Gallinago gallinago) i 4 Gralles (Corvus monedula), 2 parades al mas enrunat i dues volant.

Es fa l’hora de marxar i el Pau no ha tret cap espècie nova per la seva llista. Ell decideix anar al Baix Ter i jo cap a casa a preparar esmorzars. Avui tampoc he fet cap foto.


LLISTAT DE ESPÈCIES:
16/03/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:45 8:45 a hores.
Anas platyrhynchos; Phasianus colchicus 1 exemplar mascle; Bubulcus ibis; Casmerodius albus, 1 exemplar; Ardea cinerea, aprox. 2 exemplars; Circus aeroginosus, 1 mascle adult i 1 femella adulta; Circus cyaneus 1 mascle adult i 1 femella adulta; Buteo buteo, aprox. 7 exemplars; Falco tinnunculus, aprox. 3 exemplars; Rallus aquaticus; Gallinula chloropus, 3 exemplars; Burhinus oedicnemus 1 exemplar; Tringa ochropus 5 exemplars; Gallinago gallinago; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Upupa epops, 1 exemplar; Picus viridis, 1 exemplar; Galerida cristata; Alauda arvensis; Lullula arborea; Anthus spinoletta; Anthus pratensis; Motacilla alba, 3 exemplars; Erithacus rubecula; Saxicola torquatus; Turdus philomelos; Turdus merula; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Parus major; Cyanistes caeruleus; Pica pica; Garrulus glandarius; Corvus monedula, 4 exemplars; Corvus corone; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza schoeniclus; Emberiza cirlus; Emberiza calandra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada