dissabte, 11 de maig del 2013

NAEVIA, NAEVIA, NAEVIA I POTSER..NAEVIA.

5/05/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.

Avui torno als Arrossars de Bellcaire. Potser hauria de dedicar un post a la meva fixació a repetir, fins a l’avorriment (potser), els llocs on vaig a veure ocells.

Avui, però, no aniré cap a Torre Ferrana. Avui em quedaré prop del camp de polo i em moure per aquells camps. L’any passat per allà vaig treure un grup d’uns 10 falcons mostatxuts i una femella de falcó cama-roig i tinc ganes de tornar a provar sort. Em sembla però que va ser una mica més entrat el mes de maig. De totes maneres s’estan veient per l’Empordà tan la primera com la segona espècie i són uns falcons ben bonics.

M’acosto amb el cotxe. Vull aparcar cap al final del camp de polo., prop del matolls que creixen paral·lels a un petit rec. Allà també hi ha uns plataners força alts que és on vaig treure l’any passat els mostatxuts.

Tate !!!. Un falcó surt d’una de les branques. Ràpid !!. Els binocles !!. Se’n va volant cap a Torre Ferrana, però he pogut veure’l prou bé. Era un Falco mostatxut (Falco subbuteo). De tota manera, però, la observació se m’ha fet curta com per poder gaudir-la.

Mentre estic amb aquest pensament un altre falcó passa a prop del cotxe donant-hi un parell de voltes. L’enfoco amb els binocles i ara si que puc gaudir de la observació d’una altre mostatxut. Bé, bé, bé, les meves expectatives es fan realitat. Ara només falten els cama-roig.

Faig maniobra per aparcar el cotxe, baixo per treure les botes d’aigua del maleter i trípode per muntar el telescopi.

Des dels matolls que creixen al rec sento un cant com d’insecte, tot continu i sense variació de freqüència. Però de primer no li faig massa cas. Encara estic adormit. Són les 6:40 i no he pres ni un cafè.

Em poso les botes, tanco el cotxe, agafo el telescopi i altre cop l’insecte. RIIIIIIING !!! Les neurones s’han connectat !. Toc d’alarma !. Paro l’orella. No és un insecte, és un boscaler !!!. M’hi concentro per poder identificar-la. És un Boscaler pintat gros (Locustella naevia). Ara ha callat i no torna a cantar.

Aniré per l’altra banda del rec a veure si canta de nou i el puc veure. A més per l’altra banda hi ha una petita llacuna. Potser hi trac alguna cosa interessant.

M’acosto a la llacuna amb precaució. Si hi hagués res no vull espantar-ho. Vaig traient el nas poc a poc però no hi ha res, ni per espantar ni espantat. Amb aquestes que a la meva esquena, als matolls i canyís del rec el boscaler torna a cantar. M’hi apropo sense espantar-lo. Ell segueix cantant. Amb aquestes que a la dreta d’on som uns quants metres més enllà en canta un altre. 2 macles cantant !!. Estàs de sort Txumi !!. I ara, en el mateix rec però aquest cop a l’esquerra i passat el camí en canta una altre. 3 !!!. L’adrenalina es dispara.

Quan acaben de cantar segueixo la vegetació del rec que tanca el camp. Giro, sempre seguint el marge, en sentit cap al mas enrunat fina al final d’aquest camp. Hi trec un Xoriguer (Falco tinnunculus) i un Aligot comí (Buteo buteo). Seguint el curs d’un altre rec vaig a trobar el camí deixant a la meva dreta la petita llacuna que en aquest extrem te una bona cobertura de canyís i una part oberta. A la part oberta no hi res de res.

Quan arribo al camí torno a sentir un boscaler pintat gros. Aquesta vegada en aquest canyís de la llacuna. El que no estic segur és de si és un quart exemplar o el primer que he sentit al rec que ha vingut fins aquí. Intento localitzar-lo amb els binocles i el telescopi però no tinc sort.

Camino pel camí cap al nord i una Martinet blanc (Egretta garzetta) baixa al rec que discorre paral·lel al camí una quants metres davant meu. De la dreta ve un xoriguer mascle que s’atura en unes branques d’un salze.

Travesso el rec per un pont i entro en uns erms. En uns cables d’electricitat hi ha un parell de Gaigs blaus (Coracias garrulus). Vaig a buscar un camí que separa aquests erms d’uns arrossars i torno cap on és el cotxe. Vull passar per uns camps que em donen molt bona sensació per titelles i ara és època de pas de piula gola-roja. Però quan hi arribo me’n duc una desil·lusió. L’herba està tan alta que si una piula aconseguís aterrar-hi no se la veuria. Així és que travesso el camp fins al rec on cantaven el boscalers. En els arbres des dels que han sortit els falcons mostatxuts quan he arribat, ara hi ha un grup d’Abellerols (Merops apiaster). I hi ha una parella que fan cosetes... ja m’enteneu.

Com que encara em queda temps decideixo acabar fent un tomb amb el cotxe. Des d’on sóc, vaig a buscar el camí que passa pel costat dels arbres on l’any passat vaig poder veure aturats els falcons mostatxuts i la femella de falcó cama-roig amb l’esperança de trobar-hi els dos exemplars que he aixecat aquest matí. Però avui no tinc sort.

Passo pel darrere de Torre Ferrana i surto al camí de terra que porta a L’Escala. Giro a l’esquerra i vaig cap a la caseta de la bomba. A l’esquerra al rec de Cinyana, com ahir, hi ha un grup d’Esplugabous (Bubulcus ibis) i Martinets blancs (Egretta garzetta). També hi ha algun Bernat pescaire (Ardea cinerea).

Segueixo pel camí entre els arrossars cap a als horts. A una de les torres d’electricitat que em queden a la dreta hi ha un falcó. Agafo els binocles i em fa l’efecte de que é força fosc amb el pit gris. Pujada d’adrenalina la primera idea és l’esperat falcó cama-roig. Arribo fins un lloc on puc baixar del cotxe i muntar el telescopi sense ser vist i que no s’espanti. Vaig traient el nas i poso el telescopi. OOOOOO!!!!!!. És un xoriguer. Està parat a l’ombra de la mateixa torre i la primera visió, que no ha sigut massa bona, m’ha semblat molt fosc.

Segueixo amb el cotxe pel camí que em durà a la “plaça” de Sobrestany i en travessar el rec torno a sentir el boscaler gros pintat. Aquest és el tercer que he sentit. Canta des del mateix lloc.

Estic satisfet del dia. No sempre es treuen tres boscalers pintats grossos i dos falcons mostatxuts.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
5/05/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:30 a  8:45hores.
Anas platyrhynchos; Coturnix coturnix; Nycticorax nycticorax, 2 exemplars; Bubulcus ibis; Egretta garzetta; Ardea cinerea, > 2 exemplars; Circus sp. una femella; Buteo buteo; Falco tinnunculus; Falco subbuteo, 2 exemplars; Gallinula chloropus; Burhinus oedicnemus, 1 exemplar; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Cuculus canorus; Apus apus;  Upupa epops; Merops apiaster; Coracias garrulus; Galerida cristata; Hirundo rustica; Luscinia megarhynchos; Saxicola torquatus, una parella; Turdus merula; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Locustella naevia, 3 (potser 4) exemplars; Acrocephalus arundinaceus; Parus major; Lanius senator, una parella; Pica pica; Garrulus glandarius; Corvus corone; Sturnus vulgaris; Oriolus oriolus; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis cannabina; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza calandra.