dimarts, 20 de novembre del 2012

17/11/2012. ARROSSARS DE BELLCAIRE. SOBRESTANY.

FRINGÍL·LIDS I VERDEROLA.

Com que el sol sortirà passades les set i no disposaré de gaire temps vaig a la zona de Torre Ferrana. Vull passar una estona mirant el camp on al mes de febrer vaig veure la Verderola (Emberiza citrinella). Tinc una premonició. Crec que potser hi veure alguna coseta interessant.


Arrossars de Bellcaire. 17/11/2012.
 Quan arribo als arrossars veig que ja han segat l’arròs. Els arrossars estan coberts de palla. No hi ha aigua tret de les roderes dels tractors on s’hi acumula. Aquí hi ha prou fang per que algun limícola s’hi alimenti. El que passa és que aquestes roderes són molt fondes i si n’hi ha algun pot quedar amagat i no serà fàcil veure’l.
  
Com ja és costum arribo abans de que el sol hagi sortit i m’espero dins el cotxe. El primers ocells a moure’s són les Cogullades comunes (Galerida cristata). Són els primers que sento. I poc després, com despertats per les Cogullades, els Pit-rojos (Erithacus rubecula). Tot seguit sento una Merla (Turdus merula), un altre ocells dels matiners.

Crec que ja hi ha prou llum per començar a caminar. Passaré pels erms, al costat dels matolls que els tanquen per la banda del Montgrí fins al canal que els separa d’un arrossar. D’aquí, pel camí que ressegueix l’arrossar fins a la casa sense sostre de la bomba i allà miraré els arrossars i els conreus on vaig veure la Verderola.

M’estic posant les botes d’aigua i sento un reclam com de pistola de rajos làser. Una Tallareta cuallarga (Sylvia undata). Molt bé!. Crec que és la primera que trec aquí, tot i que al Montgrí hi és present tot l’any.

Sento passar per sobre meu un estol de Pinsans (Fringilla coelebs). Sembla força nombrós. Venen de les pinedes del Montgrí i sobrevolen els arrossars.

Al canyís que voreja el canal de l’altre banda del camp hi sento un Rascló (Rallus aquaticus). I un altre.

En arribar a la barrera de matolls que tanca l’erm, hi sento un parell de Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala) i un Aligot comú (Buteo buteo). Veig com l’Aligot es deixa caure de les branques d’un dels pins al camp d’arròs. Alguna cosa haurà vist per esmorzar.

Els estols de pinsans segueixen passant.

En arribar a aquests pins m’aturo. Aixeco els binocles i faig una “escombrada”. Ei !!. Això sembla un Agró blanc (Casmerodius albus). Munto el telescopi. Efectivament un agró blanc. A més el puc comparar amb un Bernat pescaire (Ardea cinerea) que té al costat i no hi ha dubte. No és que abans n’hi hagués, però. Intento fer-li una foto amb el meu cutrescoping. No puc. Tot i que ja ha sortit el sol fa una estona, la llum és molt dolenta, està molt ennuvolat, i l’ocell està molt lluny.


Agró blanc. Casmerodius albus. Arrossars de Bellcaire. 17/11/2012
Ara que tinc el telescopi muntat, aprofito i “escombro” els camps. Hi ha uns quants rapinyaires. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, fins a 9 exemplars d’Aligot comú més el que encara hi ha a l’arrossar a tocar d’on sóc. A més hi ha una Arpella vulgar (Circus aeroginosus). És un exemplar en plomatge de juvenil. Aixeco els ulls del telescopi i veig que l’agró blanc s’ha mogut cap a l’esquerra. Agafo els binocles i sobrevolant el lloc on hi ha l’agró hi veig una altre aligot comú (deu haver-hi una convenció) i un altre rapinyaire més petit. Té forma d’arpella però el carpó blanc. És un jove o una femella d’Arpella pàl·lida (Circus cyaneus).

Els pinsans no paren de passar sobrevolant l’àrea.

Aquí vull introduir-hi una impressió personal que segueixo per a identificar l’arpella pàl·lida de l’esparver cendrós (Circus pygargus). No és massa científica, però a mi em serveix. La silueta de vol de l’esparver cendrós sempre m’ha recordat una d’aquelles creus de fusta que la gent gran penjaven a les capçaleres dels seus llits. Ales llargues i primes i part posterior del cos i cua també llarg i prim em recorden moltíssim aquelles creus. Em sap greu si us semblo un pèl irrespectuós però...

Recullo el telescopi i segueixo caminant. Aixeco l’aligot comú i un pit-roig. M’acosto al pas que passa per sobre d’un canal que desemboca en el canal més gran. Aquí hi ha uns quant canyissos i un Rossinyol bord (Cettia cetti) que s’hi amaga. Dono un pas més i aixeco un ràl·lid que ràpidament s’amaga al canyís del canal gran. No puc assegurar-ho, però per la mida m’ha semblat un rascló.

Encara passen pinsans. Des que els he sentit per primera vegada han anat passant més o menys seguit en estols bastant nombrosos.

Seguint el camí que voreja el canal em van sortint Repicatalons (Emberiza schoeniclus), Pinsans (Fringilla coelebs) i Titelles (Anthus pratensis). Uuummm!. Quan les veig sempre penso en hogdsoni, richardi, cervinus, ...

Els pinsans ja no passen.

Arribo a la caseta sense sostre on hi ha una bomba d’aigua. Al davant hi tinc els arrossars i una mica més a la dreta els conreus que vull “escombrar”. De tota manera són poc més de les 8 i cap a Bellcaire hi veig l’agró blanc. Rectifico, els agrons blancs. N’hi ha dos. M’hi acosto a veure si els puc fer una foto.
 
Agró blanc. Casmerodius albus. Arrossars de Bellcaire. 17/11/2012

L’hivern passat hi va haver un agró blanc que va passar l’hivern en aquests arrossars. Possiblement fos un d’aquests dos amb un company. Ja sé que cada cop són més comuns i que de forma escassa es poden veure gairebé tot l’any a l’Empordà, però sempre és un ocell que em fa gràcia veure’l. El trobo molt elegant.


Per fer companyia al agrons, prop d’ells hi baixa un estols d’Esplugabous (Bubulcus ibis) i de Martinets blancs (Egretta garzetta). Ara ja hi són totes tres espècies de ardèids blancs. Llàstima que estan molt lluny d’on sóc jo i que el meu cutrescoping no dóna per a més.

Decideixo tornar cap enrere. Començo a caminar pensant en les espècies que hi haurà en els conreus. I de cop i volta sento un soroll a l’arrossar de la meva dreta, molt a prop d’on sóc. M’espanta, estava distret (error meu) i no m’ho esperava. És un Becadell (Gallinago gallinago) i darrera en surt un altre. Aquest ja no m’espanta.

Ara si. Ara munto el telescopi davant els conreus. Abans de “escombrar-los” miro l’arrossar que queda entre on sóc jo i els conreus. Una Cuereta blanca (Motacilla alba) i una Titella (Anthus pratensis). Vull mirar de fer-los-hi una foto, però abans de que pugui preparar-me ja s’han amagat. Dirigeixo el telescopi als conreus: pinsà mascle, pinsà mascle, pinsà femella, pinsà mascle, mascle , femella, femella i així fins a molts. Potser fins a 100 en aquest estol. La veritat és que pensava poder trobar-hi un Pinsà mec (Fringilla montifringilla) però res de res.

Aixeco els ulls del telescopi i en un cable hi veig un passeriforme. És un emberiza. Sembla un cirlus. Ja ho he dit però hi torno, la llum no és la millor. Hi enfoco el telescopi i em preparo per fer-li una, dos, tres i fins a quatre fotos. No n’hi cap que valgui prou la pena. Darrere d’aquest exemplar s’hi para una mascle en plomatge hivernal de Gratapalles (Emberiza cirlus). Miro de fer-li una foto però marxa. Torno a enfocar el primer emberiza però també marxa.
 

Verderola. Emberiza citrinella. 1er hivern.
Arrossars de Bellcaire. 17/11/2012.
 
Em miro les fotos i el que em semblava un gratapalles en realitat és una femella o mascle de primer hivern de Verderola (Emberiza citrinella). Guai !!!. És un hivernant escàs a la planes i alguns anys s'observen prou regularment. Però sempre fa il·lusió trobar-ne algun! I sembla que aquest raconet  de l’Empordà els agrada prou. Com a mi !!.

Verderola. Emberiza citrinella. 1er hivern.
Arrossars de Bellcaire. 17/11/2012.


LLISTAT DE ESPÈCIES:
17/11/2012. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 7:00 a 9:00 hores.
Phalacrocorax carbo 1 ex.; Bubulcus ibis; Egretta garzetta; Casmerodius albus 2 ex.; Ardea cinerea aproximadament  10 exemplars; Circus aeroginosus 1 mascle 2on any calendari i un exemplar juvenil; Circus cyaneus 1 exemplar tipus jove o femella; Buteo buteo aproximadament 10 ex.; Falco tinnunculus 2 ex.; Rallus aquaticus; Gallinago gallinago 2 exemplars; Chroicocephalus ridibundus; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Picus viridis. 1 ex.; Alauda arvensis 1 ex.; Galerida cristata; Anthus pratensis;  Motacilla alba 2 ex.; Erithacus rubecula; Phoenicurus ochruros 1 ex.; Saxicola torquatus; Turdus merula 2 exemplars; Cettia cetti; Sylvia melanocephala; Sylvia undata 1 exemplar; Parus major; Pica pica; Corvus corone corone 5 ex.; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis; Carduelis cannabina ; Emberiza cirlus 1 mascle en plomatge hivernal 1 mascle en plomatge de primer hivern o femella; Emberiza schoeniclus; Emberiza calandra.