dijous, 9 de maig del 2013

CIRCAETUS GALLICUS EXTREMADAMENT PÀL·LIDA.

4/05/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.

Avui torno a anar cap a Torre Ferrana. Els arrossars estan secs i en aquella àrea hi ha els erms inundables, el Rec de Cinyana, un canal més petit amb arbres de ribera i uns roures força bonics. A més l’any passat hi vaig treure el falcons cama-roig i ja n’és l’època.

Aparquem el cotxe i mentre em poso les botes d’aigua i preparo el telescopi ja trec Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta), Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), Rossinyol (Luscinia megarhynchos), Merla (Turdus merula).

Quan ja ho tinc tot enllestit em poso a caminar. És ara quan aixeco una parell de Cogullades vulgars (Galerida cristata)- Al final d’aquest erm que travesso hi ha una alzina i a la seva esquerra un parell de figueres. Entre les branques d’aquesta alzina hi veig algunes Caderneres (Carduelis carduelis) i algun Verdum (Carduelis chloris) s’enlaira des de les branques més altes. A la part baixa de l’alzina veig un ocell que s’hi mou. Tinc el temps just per a enfocar-lo amb els prismàtics i veure que és un Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).

Segueixo caminant tot seguint una renglera de xiprers molt alts. Vaig poc a poc intentant que no s’escapi cap possible passeriforme que s’hi pugui refugiar. Estant sent uns dies molt bons per a passeriformes migradors arreu de Catalunya. Amb aquestes que veig un rapinyaire amb volar d’àliga extremadament clar que sortint de la pineda de la vessant del Montgrí va cap als arrossars i s’atura a dalt de tot d’una de les torres d’electricitat per quedar-s’hi a l’aguait.

Hores d’ara no sé quin rapinyaire és. Com he dit, te volar d’àliga però és molt pàl·lida i no sé que és. Li he vist el ventre i la zona anal totalment blanques i la part superior de les rectrius era d’una marró molt clar, gairebé sorrenc amb una franja terminal ampla i d’altres dues més primes de color marró més fosc.

Munto el  telescopi i li faig algunes fotos- Prefereixo primer fer-li fotos per si és alguna espècie oc habitual i després ja tractaré d’identificar-la. És massa lluny, però i la qualitat de les fotos és bastant dolenta. De tota manera sembla una àliga marcenca amb un plomatge extremadament pàl·lid.

Àliga marcenca (Circaetus gallicus).
4/05/2013. Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

He de mirar d’apropar-me sense que marxi per fer millors fotos. Travesso els erms cap a un petit arbret que queda a l’altra banda del camp. Allà munto de nou el telescopi i puc fer-li algunes fotos més, aquest cop un pèl més bones. Suficient per poder identificar l’espècie. Efectivament, és una Àliga marcenca (Circaetus gallicus). I podria dir que la he identificada per la cara. I amb això no vull dir que l’hagi identificat sense més ni més, si no que vull dir que literalment la he identificat per la cara que te. Ulls clars i en posició molt frontal, recordant un rapinyaire nocturn.

Àliga marcenca (Circaetus gallicus).
4/05/2013. Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

Satisfet per la identificació però una mica decebut perquè “només” és una marcenca torno cap a la filera de xipresos. Sento una Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli). Avui deu ser el dia dels apagats.

En uns arbrets al meu davant i una mica a la dreta hi ha un ocell que salta de les branques i va a terra i de terra torna a les branques. La forma de comportar-se em recorda un bitxac. L’enfoco amb el binocles i no és un bitxac sinó un mascle de Capsigrany (Lanius senator). Un apunt personal (si voleu més personal que la resta del bloc). M’agrada aquest nom. El meu pare, sense ni idea d’ocells, me’n deia de capsigrany amb estima. O així ho vull creure jo que m’ho deia amb estima.

Capsigrany (Lanius senator). Mascle.
4/05/2013 Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

Al sortir de la protecció dels xipresos un parell de Grives (Turdus viscivorus) alcen el vol i se’n van cap als arbres de Torre Ferrana. Des d’aquests mateixos arbres m¡arriba el reclam d’un Picot garser gros (Dendrocopos major). Jo segueixo caminant cap els camps que queden darrera d’on hi havia la rulot, ara desapareguda sota les flames. Allà sento un reclam conegut biiií-txac, biiií-txac. Efectivament, una parella de Bitxacs comuns (Saxicola torquatus). Deuen tenir el niu per aquí perquè la darrera vegada que vaig passar per aquí eren, si fa no fa, al mateix lloc.

Vaig a buscar el pas sobre el Rec de Cinyana. En quest punt la vegetació és força densa i a més d’arbres i matolls hi ha una mica de canyís. Amb el mòbil enregistro els cants d’un rossinyol i un rossinyol bord. Han quedat prou bé. Mig amagat a les bardisses veig que entre el canyís un ocell va fent de les seves aliè a la meva presència, molt a prop meu. Aconsegueixo enfocar-lo amb els binocles. És una Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus).

Torno cap al cotxe pel camí que de forma paral·lela al Rec de Cinyana discorre entre els arrossars i els recs. Del canyís que hi creix vaig aixecant Pardals comuns (Passer domesticus), Pardals xarrecs (Passer montanus), algun Gafarró (Serinus serinus) i hi sento cantar un Balquer (Acrocephalus arundinaceus).

Quan arribo a la casa de la bomba en uns camps propers al rec hi ha un aplec de ardèids. Hi ha un grup força nombrós de Esplugabous (Bubulcus ibis), un grupet bastant més reduït de Martinets blancs (Egretta garzetta), tres o quatre Bernats pescaires (Ardea cinerea) alguns dins la llera del rec i, dins també de la llera i mig amagat entre la vegetació que hi creix un Bernat pescaire (Ardea purpurea).

Bernat pescaire (Ardea cinerea). Exemplar adult.
4/05/2013 Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

Martinet blanc (Egretta garzetta). Exemplar adult en plomatge de cria.
4/05/2013 Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

Martinet blanc (Egretta garzetta). Exemplar adult en plomatge de cria.
4/05/2013 Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

Es va fent l’hora de tornar cap a casa, així és que plego el telescopi i me’n vaig cap al cotxe. Per avui em dono per satisfet i demà serà un altre dia


LLISTAT DE ESPÈCIES:
4/05/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:30 a  8:30 hores.
Anas platyrhynchos; Coturnix coturnix 3 exemplars; Bubulcus ibis; Egretta garzetta; Ardea cinerea, aprox. 5 o 6 exemplars; Ardea purpurea 1 exemplar; Circaetus gallicus, 1 exemplar; Buteo buteo; Falco tinnunculus; Gallinula chloropus 1 exemplar; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Cuculus canorus, 1 exemplar; Apus apus;  Upupa epops; Merops apiaster; Coracias garrulus, 2 exemplars; Dendrocopos major, 1 exemplar; Galerida cristata; Riparia riparia; Hirundo rustica; Delichon urbicum; Luscinis megarhynchos; Saxicola torquatus, una parella; Turdus viscivorus, 2 exemplars; Turdus merula; Sylvia melanocephala; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Acrocephalus scirpaceus; Acrocephalus arundinaceus; Hippolais polyglotta; Phylloscopus bonelli; Ficedula hypoleuca, 1 exemplar; Lanius senator, 1 mascle; Pica pica; Garrulus glandarius; Corvus corone, 2 exemplars; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis cannabina; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza calandra.