dilluns, 11 de març del 2013

RALLUS AQUATICUS I ALOPOCHEN AEGYPTIACA.

9/03/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.

Som al mes de març i la primavera ja és aquí. Oficialment no però és la sensació que tens quan surts a l’aire lliure.

A l’Empordà ja s’han vist els primers migrants, entre d’altres Cucut reial (Clamator glandarius), Tètol cuanegre (Limosa limosa), Batallaire (Philomachus pugnax), Orenetes vulgars i cuablanques (Hirundo rustica – Delichon urbicum), Àliga marcenca (Circaetus gallicus). I 2 espècies de Polles: Polla pintada (Porzana porzana) i Rascletó (Porzana parva). El mes de març s’inicia el pas del gènere Porzana a les nostres contrades. Així és que cal estar alerta.

Amb aquesta idea surto avui. Alerta per les Porzana. El que passa és que al arrossars de Bellcaire no hi ha gaires llacunes de poca profunditat. En tot cas alguna de petita. Aquestes basses són les que prefereix aquest gènere.

El sol surt pels voltants de les 7 del matí. Això vol dir que tindré gairebé dues hores per voltar. Així és que canviaré d’estratègia en relació al darrer dia que vaig venir. No em quedaré aturat prop del cotxe mirant els arrossars colgats d’aigua sinó que faré un petit itinerari.

La veritat és que estic bastant excitat. Fa més de 2 mesos que no surto, de veritat, a veure ocells i com deia abans ja estan arribant els migrants.

Vaig cap als arrossars que queden més a prop de la carretera que porta de L’Escala a Bellcaire. Arribo d’hora (6:30) i espero a que la llum solar sigui suficient per veure els ocells.

6:45. Com és habitual els primers ocells que sento són les Cogullades vulgars (Galerida cristata) Em poso en marxa. Ja m’hi veig. Escombro els arrossars que queden entre la meva posició, la carretera i Mas Llacer. No hi veig res tret d’alguns Gavians argentats (Larus michahellis) i un Aligot comú aturat en un arbre al marge esquerra dels arrossars. M’acosto una mica més al marge de l’arrossar i un parell de Becadells (Gallinago gallinago) alcen el vol. Segueixo buscant amb el telescopi i no veig res més.

Em giro i en un canal que em queda just al davant veig un Rascló (Rallus aquaticus). Subidón d’adrenalina !!. Està bé. No és una porzana, però sempre m’han agradat aquest ocells no massa fàcils de veure. A l’altra banda d’aquest canal hi ha unes basses envoltades de canyís. Vaig a veure que hi trobo.

Mentre estic entretingut amb un Trist (Cisticola juncidis) i cercant amb el telescopi en uns arrossars, sento un reclam d’anàtid que no he sentit mai abans. Deixo el telescopi, agafo els binocles i em giro amb el temps just de veure 3 Oques d’Egipte (Alopochen aegyptiaca) que s’han aixecat d’uns camps inundats amb un parell de dits d’aigua i amb canyissars no molt  espessos. Seguiré en aquella direcció passant entre el canyissars i els camps inundats. Se m’aixequen un parell o tres de Titelles (Anthus pratensis).

Ara sóc davant d’uns altres arrossars plens d’aigua. Cap al fons veig que uns Becadells salten volant al camps del costat. Munto el telescopi i busco limícoles. Trobo dos Becadells més però cap limícola més. Al fons hi ha un Aligot comú (Buteo buteo) aturat en un arbre.

9/3/2013. Aligot comú (Buteo buteo).
 Cap al fons, sobrevolant els camps més propers al Montgrí hi veig una mascle adult d’Arpella vulgar (Circus aeroginosus) i més enllà una Arpella pàl·lida (Circus cyaneus) en plomatge tipus femella.


Entre una cosa i l’altre ja és hora d’anar tornant així és que agafo el camí que passa pel camp de polo i et porta fins a la carreter de Bellcaire. Hi ha uns desmais on trec la Mallerenga carbonera (Parus major) i Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). Mentre camino cap al cotxe un grup de 5 Esplugabous (Bubulcus ibis) i 6 Martinets blancs (Egretta garzetta) passen volant cap a L’Escala.

Quan arribo al cotxe, en uns arbres propers hi ha un grup de Pardals comuns (Passer domesticus), Pardals xarrecs (Passer montanus) i  Cruixidells (Emberiza calandra).

Plego veles i camí de casa amb el cotxe, en uns arrossars propers a Bellcaire hi trobo 2 Corb marins grossos (Phalacrocorax carbo) aturats en uns terrossos de fang. Em sorprèn veure’ls aquí perquè no crec que busquin menjar en els arrossars. En el mateix camp però més proper al cotxe trobo un Grasset de muntanya sortint del plomatge d’hivern amb el pit ja gairebé totalment rosa i amb algunes plomes grises, romanents de les llistes del pit del plomatge hivernal.


9/3/2013 Aligot comú (Buteo buteo).

LLISTAT DE ESPÈCIES:
9/03/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:45 a 8:15 hores.
Alopochen aegyptiaca, 3 exemplars; Anas platyrhynchos; Phalacrocorax carbo, 2 exemplars; Bubulcus ibis, aprox. 5 exemplars; Egretta garzetta, 6 exemplars; Ardea cinerea, 2 exemplars; Circus aeroginosus, 1 mascle adult; Circus cyaneus, 1 exemplar tipus femella; Buteo buteo, aproximadament 6 ex.; Falco tinnunculus, aproximadament 2 exemplars;  Rallus aquaticus, 1 ex.; Gallinago gallinago, més de 10 exemplars; Vanellus vanellus; Chroicocephalus ridibundus; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Picus viridis, 1 exemplar; Galerida cristata; Anthus spinoletta; Anthus pratensis; Motacilla alba; Erithacus rubecula; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Parus major; Cyanistes caeruleus; Pica pica; Corvus corone; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza schoeniclus; Emberiza calandra.