dilluns, 8 d’octubre del 2012

6/10/2012. MEANDRE VELL DEL RIU FLUVIÀ - TORROELLA DE FLUVIÀ.

Avui també em llevo d’hora. Però a diferència del dissabte passat que tenia els meus dubtes sobre l’itinerari que seguiria, avui ho tinc clar.
Agafo el cotxe i quan estic a mig camí de Bellcaire entro en un banc de boira. M---. Avui als arrossars no hi veuré res. Hi ha dies que la boira cobreix els arrossars i no s’aixeca fins a mig matí. Avui és un d’aquests dies. No cal seguir endavant.
Què faig?. On vaig?. Recordo que navegant pel Google maps vaig veure unes basses al costat del Fluvià prop de llogarret de l’Arbre Sec. Són a prop d’una gravera. Potser allà la boira no és tan espessa com als arrossars o potser, fins i tot, no n’hi ha. Faig mitja volta i me’n hi en vaig.

Vista aèrea de l'àrea. Foto obtinguda de
la pàgina web www.grupcuranta.com
No són lluny de casa amb 10 minuts hi arribo i encara és fosc. Per un camí de terra arribo a un lloc on puc aparcar just davant d’un cartell. Fantàstic!!!. Al cartell hi ha un mapa de”Àrea de Natura del Meandre Vell del Riu Fluvià”!!. En el cartell veig que hi ha 4 aguaits, un estany força gran amb algunes illes al mig... Ostres!. Té bona pinta això. El punt negre és que hi ha tot de marques de trets.


Meandre Vell del Riu Fluvià


Encara fosc em disposo a visitar aquesta àrea de natura que per a mi és desconeguda.
Només baixar del cotxe sento Rossinyol bord (Cettia cetti) i Pit-roig (Erithacus rubecula). Força rossinyol bord. Baixo pel camí tot apropant-ne al marge de l’estany i sento un Blauet (Alcedo atthis). Quan arribo a l’estany em desenganyo una mica. Les ribes tenen molta pendent, en alguns llocs semblen parets fins i tot. Començo a pensar que l’àrea de natura és un projecte o encara ni s’hi han posat.
Sento les primeres Cogullades (Galerida cristata) i alguna Merla que fuig (Turdus merula). Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) i Tallarol de casquet (S. atricapilla).

Una altra vista del meandre.

Segueixo caminant i arribo a un pont de fusta que travessa l’estany. Té molt bona pinta, però d’ocells pocs. Fiasco!!. Algun peix salta fora de l’aigua però ni hi veig ni un ànec. Va sortint el sol.
Hi ha una mena de península a l’estany que s’hi accedeix travessant el pont de fusta. Sento un Rossinyol (Luscinia megarhynchos) reclamant. Arribo fins a l’altra banda d’aquesta península i dintre l’aigua hi veig tres grups de nenúfars. Això ja no m’agrada tant. Torno enrere travessant el pont altre vegada. Sento un Picot verd (Picus viridis) i un parell de Cornelles (Corvus corone).


El pont de fusta.
 Segueixo pel camí que va paral·lel al curs del riu. El camí queda tallat davant d’una explanada on s’hi veuen moviments de terres. Bé, en aquest cas és més correcte dir  de còdols. Pel que veig sembla que la restauració de l’àrea natural avança de la ma de l’explotació de la gravera.

Com que ja s’acosta l’hora de tornar cap a casa i no hi ha massa moviment d’ocells decideixo tornar cap al cotxe pel costat del riu. Tampoc res d’espectacular. Un estol de 5 o 6 Verdums (Calidris chloris) i un Gratapalles (Emberiza cirlus) cantant. Arribo al cotxe i me’n en vaig cap a casa amb sensació de que no valia la pena haver matinat.



LLISTAT DE ESPÈCIES:
6/10/2012. Meandre del Vell del Riu Fluvià – Torroella de Fluvià. De 7:30 a 8:30 hores.
Falco tinnunculus 1 ex.; Larus michahellis; Columba palumbus. 4 ex.; Alcedo atthis 1 ex.; Picus viridis 2 ex.; Galerida cristata, Motacilla alba 1 ex.; Erithacus rubecula; Luscinia megarhynchos 1 ex.; Turdus merula; Sylvia atricapilla; Sylvia melanocephala; Cettia cetti; Parus major; Cyanistes caeruleus; Pica pica; Garrulus glandarius; Corvus corone; Carduelis chloris; Emberiza cirlus 1 ex.