divendres, 7 de juny del 2013

SEXE FORA DEL MATRIMONI.

02/06/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.
Tot i que la forta tramuntana que bufava ahir s’ha calmat una mica, encara bufa amb ganes. De tota manera em resisteixo a no sortir a veure ocells i m’aixeco d’hora. Tinc intenció d’arribar-me amb el cotxe prop dels erms on hi havia la rulot i aparcar allà. La idea és anar caminant des d’aquí fins als horts passar pel prat de les orquídies, anar camp al camp de polo i tornar cap al cotxe.

Faig una parada als arrossars que hi ha als afores de Bellcaire per donar-hi una ullada ràpida. Ni baixo del cotxe. Escombrant amb els binocles els camps inundats hi veig uns quants Ànecs collverds (Anas platyrhynchos), alguns Gavians argentats (Larus michahellis) i un Agró blanc (Casmerodius albus). Crec que no el tenia controlat als arrossars fora de l’hivern. Mira que bé!.

De la carretera que porta a Sobrestany veig que en surt un camí que porta a un arrossar proper al Mas Llacer. Aquesta és una àrea que he descuidat però que alguna vegada que m’hi he acostat m’ha donat alguna observació maca (cotxa blava, falcó pelegrí entre d’altres). Decideixo donar-hi un cop d’ull amb el cotxe.

En arribar al marge del camp veig que tots els ocells estan a l’altra banda del camp, la banda nord. I molts estan a tocar mateix del marge protegint-se de la tramuntana amb els matolls que hi creixen. A part dels gavians argentats i ànecs collverds hi veig una parella de Cames-llargues (Himantopus himantopus) i 2 Martinets rossos (Bubulcus ibis). Miro el camp inundat a veure si hi trobo algun altre limícola però no tinc sort. Dono la volta i me’n vaig cap on pensava aparcar el cotxe.

Arribo d’hora. Són les 6:10 i en un branca d’un arbre sec hi ha 2 Gaig blaus (Coracias garrulus). Provo de treure el telescopi per fer-los-hi una foto, però només que veuen que s’obre la porta del cotxe surten volant cap a Sobrestany. Crec que es una parella diferent de les que ocupen les caixes nius dels arrossars i que deuen ocupar un territori proper a les cases de Sobrestany. Hauré d’estar una mica pendent d’això per veure si ho puc confirmar.

Agafo els trastos i pel camí de terra m’acosto cap als horts. Abans d’arribar-hi, però faig una parada al costat d’una petita construcció que hi ha a l’entrada d’uns erms. A la banda sud-est aquests erms es converteixen en un canyís força extens per una banda i en una jonquera per l’altra. Munto el telescopi. De veure no hi veig res, però hi trec, pels cants o reclams, la Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), Pardal comú (Passer domesticus), Pardal xarrec (Passer montanus).

Segueixo. En travessar el Rec Cinyana, a la meva esquerre aixeco un mascle d’ànec collverd. Quan em trec els binocles dels ulls veig que per sobre meu em passa volant un ocell que em recorda un gavià, però només me’l recorda. Te les ales més primes i més llargues i les bat més profundament. No és un gavià, és un Curroc (Gelochelidon nilotica). Per aquesta època no és estrany veure’n algun exemplar per aquí.

Quan giro la corba del camí torno a muntar el telescopi per donar una ullada al arrossars que queden davant meu. Busco algun limícola però no tinc sort. Gaig blau sobre les caixes nius, Xoriguer comú (Falco tinnunculus) a les torres d’electricitat, Tudo (Columba palumbus) als cables, Cogullades vulgars (Galerida cristata) als camins que separen els diferents arrossars, una Alosa (Alauda arvensis) cantant mentre vola.

M’acosto cap una petita construcció d’obra que hi ha prop d’uns xipresos. En uns camps més enllà hi ha força gavians. Munto el telescopi i no hi veig res de remarcable. Em dono la volta i al arrossars de la meva esquerra hi veig un parell de Cames-llargues (Himantopus himantopus). Crec que són les dues que he vist abans però no ho puc assegurar. Munto el cutrescoping i el faig algunes fotos prou acceptables.

Cames-llargues (Himantopus himantopus). 2/06/2013. Femella.
Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).
Els cames-llargues toquen el dos i jo també. Vaig cap al prat de les orquídies. Per sobre la vegetació que l’envolta i contra la silueta del Montgrí hi veig la femella de Arpella (Circus aeroginosus) que més que volar proba de que el vent no se l’emporti.

La veritat és que avui no hi ha massa moviment. Entre el vent que fa i que la migració prenupcial s’està acabant ni hi ha massa ocells.

Cames-llargues (Himantopus himantopus). 2/06/2013. Mascle.
Arrossras de Bellcaire (Baix Empordà).
Migració prenupcial. No m’ha agradat mai aquest terme. Crec que està influenciat per la nostra educació catòlica. Prenupcial: d’abans de les núpcies, que vol dir abans del casament. Des de quan els ocells es casen ?. Els ocells tenen sexe fora del matrimoni !!. De tota la vida !. I no només això, sinó que hi ha espècies que de la promiscuïtat en fan una bandera. I si no mireu el pardal de bardissa, per exemple.

Crec que hauríem d’expulsar el terme migració prenupcial o postnupcial del nostre vocabulari zoològic i parlar de migració pre i post generativa. Penso que s’ajusta més a la realitat. Si més no, no té cap càrrega cultural. Que en penseu?. Jo començaré a fer servir aquest terme a veure si la gent em segueix.

Vaig pels camps en direcció al camp de polo sense treure res de remarcable. Quan m’acosto al camp de polo hi veig uns quants Abellerols (Merops apiaster) aturats en uns esbarzers i en unes branquetes seques. No és la primera vegada que els veig aturats en aquest lloc. Això em fa pensar que potser tenen la colònia de cria en algun talús proper. En qualsevol cas deu ser un talús un pèl amagat perquè a primer cop d’ull no se’n veu cap. Potser en la riba d’algun rec proper. Ho hauré de mirar.

Aprofito que estan relaxats per muntar el cutrescoping i fer alguna foto.


Abellerol (Merops apiaster). 2/06/2013. Arrossars de Bellcaire
(Baix Empordà).


Abellerol (Merops apiaster). 2/06/2013. Arrossars de Bellcaire
(Baix Empordà).

Quan acabo de fer les fotos i me les miro me’n adono que malgrat no ser les millors fotos del món si que t’obren algunes possibilitats que d’altre manera seria molt difícil de aprofitar-les.

Amb les fotos pots apreciar detalls que només amb l’observació se’t poden escapar. Pots individualitzar ocells, datar-los, sexar-los, etc.

En el cas dels cames-llargues ha estat després de veure les fotos que he vist que es tractava d’una parella. En el cas del Abellerols he pogut individualitzar 2 exemplars que s’han aturat ala mateixa branca amb pocs minuts de diferència.


Abellerol (Merops apiaster). 2/06/2013
Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).


Abellerol (Merops apiaster). 2/06/2013.
Arrossars de Bellcaire (Baix Empordà).

Si us hi fixeu bé, l’ocell de la segona foto té una petita taca blanca a les brides dretes que no presenta l’ocell de la primera foto.

Bé, no és molt important en aquest cas però hi ha ocasions en que si que pot ser interessant poder individualitzar els ocells que estàs veient.

Torna cap al cotxe per marxar a casa tot seguint en sentit Sobrestany la pista que discorre paral·lelament pel costat del camp de polo. Quan arribo al extrem sud, en uns pals plantats a terra hi veig un Capsigrany (Lanius senator) i una mascle de Bitxac comú (Saxicola torquata). Al terra hi ha una Cuereta blanca (Motacilla alba).

Vaig cap al cotxe i marxo.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
02/06/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:10 a  8:50 hores.
Anas platyrhynchos; Coturnix coturnix; Ardeola ralloides, 2 exemplars; Bubulcus ibis; Egretta garzetta; Casmerodius albus, 1 exemplar; Ardea cinerea; Ardea purpurea, 1 exemplar el dissabte 1/6; Ciconia ciconia, 2 exemplars el dissabte 1/6; Circus aeroginosus, 1 mascle el dissabte 1/6 i una femella el diumenge 2/6; Buteo buteo; Falco tinnunculus; Himantopus himantopus, 1 parella; Larus michahellis; Gelochelidon nilotica, 1 exemplar; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Cuculus canorus; Apus apus; Upupa epops; Merops apiaster; Coracias garrulus; Alauda arvensis; Galerida cristata; Hirundo rustica; Motacilla alba; Luscinia megarhynchos; Saxicola torquata; Turdus viscivorus, 1 exemplar el dissabte 1/6; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Acrocephalus scirpaceus; Acrocephalus arundinaceus; Parus major; Lanius senator; Pica pica; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza calandra.