dimarts, 12 de març del 2013

UN RECORD DE L'ANTIC ESTANY DE BELLCAIRE.

10/03/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.

Avui, que tinc més temps per voltar que ahir, faré un itinerari una mica més llarg. Deixaré el cotxe prop de Torre Ferrana. Passaré pels erms que hi ha al darrera d’aquesta masia, donaré un cop d’ull als erms que queden tancats pel Rec de Cinyana al sud i per un rec més petit a l’est. Travessaré el Rec de Cinyana i seguiré pel camí enmig dels arrossars ja de tronada cap on he aparcat el cotxe. Arribaré a la caseta de la bomba i d’allà al cotxe i cap a casa.

Arribo a la mateixa hora que ahir, més o menys. I només baixar la finestreta del cotxe em sorprèn un cor de ocells de diferents espècies cantant (dawn chorus en diuen els anglesos). Entre aquest cor puc identificar Tord (Turdus philomelos), Merla (Turdus merula), Pit-roig (Erithacus rubecula), no podia faltar la Cogullada (Galerida cristata) i entre els matolls en les primeres pendents del Montgrí Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) i el típic “txarrup” de la Tallareta cuallarga (Sylvia undata).

Em poso a caminar a tres quarts de set del matí. Aixeco algunes Titelles (Anthus pratensis) dels erms pels que passo. Tot seguit em ve al cap la Piula gola-roja, però encara és un pèl d’hora. Hauré d’esperar al mes que ve. Huum !!.

Amb aquest pensaments estic quan del arbre sec que tanca la filera de xipresos s’aixeca un Xoriguer comú (Falco tinnunculus). Per associació em ve al cap el Xoriguer petit. Amb aquest si que ja puc començar a estar alerta !. Ja es comença a veure per aquestes dates. Estaré pendent i controlaré el xoriguers que vegi.

Un moviment al terra uns quants metres per davant d’on sóc em fa tornar a la realitat. Són uns ocells força grossos. Aixeco els prismàtics i tinc al davant un parell de Grives (Turdus viscivorus). Aixequen el vol per anar a parar-se a les branques d’uns arbrets que hi ha una mica més endavant i a la dreta. Els veig les axil·lars i, per si tenia algun dubte, acabo de confirmar la correcta identificació. Amb aquestes que 4 exemplars més es posen en el meu camp de visió.

Avanço i entro en uns camps voltats de canyís. En veure’ls colgats d’aigua penso que l’antic estany que ocupava aquesta àrea, ara dessecat per a cultivar-hi arròs, devia ser com aquests camps però a l’engròs. Quina llàstima que no ens hagi arribat en la seva plenitud.

 
10/3/2013. Sobrestany. Possiblement l'estany de Bellcaire
devia tenir un aspecte semblant. Més gran, però.
 
10/3/2013 Sobrestany. Un altre aspecte de l'antic estany de Bellcaire.



Un ocell gros aturat en un arbre a l’altre banda dels erms em desperta dels meus somnis. Munto el telescopi, enfoco cap a l’ocell. És una esplèndida Arpella vulgar femella adulta (Circus aeroginosus). Aguanta al lloc fins que sóc a mig camí. Ja no aguanta més i alça el vol allunyant-se de mi tan de pressa com pot. Del canyís que creix al Rec de Cinyana van enlairant-se diversos Repicatalons (Emberiza schoeniclus).

10/3/2013. Circus aeroginosus. Sobrestany. Una femella adulta.
Des del pont que travessa el rec i mig amagat entre la bardissa observo els arrossars que s’estenen davant meu. Tres Ànecs collverds (Anas platyrhynchos) em veuen i alcen el vol fent tant soroll com poden espantant un grup de moixons que estaven a terra alimentant-se entre la Ravenissa blanca florida com si fos primavera. Ben pensat la primavera ja és això !. Ja s’estan veient orenetes, àligues marcenques.... Caram! Si estic sentit una Puput (Upupa epops). Ara si que puc dir que la primavera és aquí.
 
Munto el telescopi i espero a que els moixons tornin al camí a menjar. No triguen massa a sortir del canyar de l’altre banda del canal on s’han amagat. Ara n’hi ha 5 o 6 al descobert. Són Repicatalons. Hi ha un mascle amb el cap negre, negre. Maquíssim. Intento fer-li una foto, però entre el que es mou ell i el que jo moc el mòbil és impossible fer una foto amb un mínim de qualitat. Desisteixo. Llàstima!.

Em passo una bona estona escombrant amb el telescopi (sentit figurat) els arrossars. No hi veig cap limícola, però si uns quants moixons cercant-hi llavors o insectes. Hi ha una mica de tot: els Pinsans (Fringilla coelebs) són els més nombrosos. També hi ha alguns Repicatalons. Algun Grasset de muntanya (Anthus spinoletta) i Cogullades vulgars. I anant i venint dels camps al canyar hi ha alguns Pardals (Passer domesticus), Pardals xarrecs (Passer montanus), Caderneres (Carduelis carduelis) i algun Gafarró (Serinus serinus).

10/3/2013. Fringilla coelebs. Arrossars de Bellcaire. Femella.
 
Amb aquestes que sento el cant d’un limícola que reconec com un Becut (Numenius arquata). Aixeco els ulls del telescopi just a temps de veure’l parar-se en uns camps llunyans més enllà del límit dels arrossars.

Em poso a caminar pel camí que passa pel centre dels arrossars en direcció a la caseta de la bomba. Vaig veient i sentint Aligots (Buteo buteo) i Xoriguers comuns. Aixeco algun Becadell (Gallinago gallinago) però molt pocs comparat amb els d’ahir. Potser els agraden camps més amagats i no tant exposats. No ho sé.

Arribo a la caseta. Munto el telescopi. En els camps on he vist que s’aturava el Becut, hi veig 4 Bernats pescaires (Ardea cinerea) acompanyats de diversos Gavians argentats (Larus michahellis).


En el cable que surt de la caseta hi ha 4 Gratapalles (Emberiza cirlus) aturats. Hi ha 3 mascles i una femella. Es veu que a els emberiza els agrada aquest cable. Sempre els trec parats aquí.  

Vaig cap el cotxe, però enlloc de seguir pel camí hi vaig pel marge d’un camp. Haure de saltar un rec petit però vull donar un darrer cop d’ull als erms de darrera de Torre Ferrana. Quan surto del rec, en unes branques d’un arbre hi veig un ocell parat. Aixeco els binocles i hi veig un Cruixidell (Emberiza calandra). I uns tres o quatre ocells més que arriben volant i es paren en unes branques de la dreta. Me’ls miro. EI!! Són Pardals roquers (Petronia petronia).
  
10/3/2013 Galerida cristata. Arrossars de Bellcaire.

Intento fer-los una foto, però quan ho tinc tot a punt ja han marxat. Lògic. Només un ocell un pèl ruc s’exposaria a aquella andròmina que munto. Per sort no ha sigut del tot inútil. En un camp més enllà hi veig una Cogullada vulgar. Està en un camp que queda una mica a contra llum i les herbes estan cobertes de rosada que llueix amb els rajos del sol. Em sembla que no quedarà una foto massa bonica. De tota manera ho provo. Vosaltres em direu que us sembla.
  
10/3/2013. Galerida cristata. Arrossars de Bellcaire.

LLISTAT DE ESPÈCIES:

10/03/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:45 8:45 a hores.

Anas platyrhynchos; Bubulcus ibis, 4 exemplars; Egretta garzetta; Ardea cinerea, 4 exemplars; Circus aeroginosus, 1 femella adulta; Buteo buteo, 3 exemplars; Falco tinnunculus, 3 exemplars; Rallus aquaticus; Vanellus vanellus; Numenius arquata, 1 exemplar; Gallinago gallinago; Chroicocephalus ridibundus; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Upupa epops, 1 exemplar; Picus viridis, 2 exemplars; Galerida cristata; Alauda arvensis, 2 exemplars; Anthus spinoletta; Anthus pratensis; Motacilla alba, 2 exemplars; Erithacus rubecula; Phoenicurus ochruros, 1 exemplar; Saxicola torquata, 1 exemplar; Turdus philomelos; Turdus viscivorus, 6 exemplars; Turdus merula; Sylvia melanocephala; Sylvia undata, més de 2 exemplars; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Parus major; Cyaniste caeruleus; Pica pica; Corvus corone; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Petronia petronia, més de 2 exemplars; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza cirlus, 3 mascles i 1 femella; Emberiza calandra.