dijous, 30 de maig del 2013

CECROPIS DAURICA I HIPPOLAIS POLYGLOTTA.

19/05/2013. SANT GRAU D’ALBONS. ALBONS.
  
A mig matí el temps s’ha anat complicant. Han anat creixent núvols i a l’hora de dinar ha començat a ploure. Si heu anat mai a algun zoològic, segur que si, haureu vist els grans felins tancats a les seves gàbies anat d’una banda a l’altra amb unes ganes boges de tocar el dos. Doncs així em sento jo a casa per culpa de la pluja.

Finalment a les 18:00 hores deixa de ploure i decidim anar a fer un tomb i arribar-nos fins a Sant Grau. Sortim de casa a les 18:30 i sembla que els ocells, després de la pluja, s’han animat a treure el nas.

En uns camps propers al carrer de la Creu hi ha un estol de Gavians argentats (Larus michahellis) cercant menjar. En arribar a la granja de vaques veig les Tórtores turques (Streptopelia decaocto) alimentant-se del pinso de les vaques. També ho fan el Pardals comuns (Passer domesticus) i el Estornells vulgars (Sturnus vulgaris).

Un cop passada la C-31 entrem a la part més forestal de l’excursió. Passada la darrera casa hi ha un camp conreat de blat (em sembla). Deu haver-hi una munió d’insectes voladors sobre aquest camp perquè hi ha un estol força nombrós d’hirundínids. Hi ha moltes Orenetes vulgars (Hirundo rustica), menys Orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i una Oreneta cua-rogenca (Cecropis daurica). Quin ocell més bonic. Sempre que el veig recordo paisatges típicament mediterranis: Cap de Creus, Cabo de Gata...

A vegades el camí es fa difícil. Està tot enfangat i anem relliscant. Ara girem cap a la dreta. A la nostra dreta hi ha un camp de blat i a l’esquerra un camp amb oliveres que sembla abandonat. O pel cap baix mal cuidat, al menys des del punt de vista “productiu”. L’espai entre les oliveres és ple de matolls de farigola, algun romaní i d’altres herbes i matolls que no paro a reconèixer-los.

Com dic des del punt de vist d’un pagès deu estar mal cuidat, però a mi m’agrada tal com està. Les Cogullades vulgars (Galerida cristata) s’hi mouen com a casa. Bé, de fet estan a casa. Els Cruixidells (Emberiza calandra) també hi són presents cantant des de la part més alta dels matolls o des de les branques d’alguna olivera. I a les parts més cobertes de matolls els Rossinyols (Luscinia megarhynchos) hi canten.

Quan entrem a la part més boscada del camí ens reben els cants “monolítics” dels Mosquiters pàl·lids (Phylloscopus bonelli). N’hi ha força cantant des de les branques dels pins i ens acompanyen fins que arribem a la ermita, punt final de la nostra passejada. En la pineda també hi trec la Mallerenga carbonera (Parus major) i la Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). També se sent el cant agut del Bruel (Regulus ignicapillus).

Hem arribat a la ermita de Sant Grau. Seiem en una pedra que fa les funcions de banc. Un Raspinell comú (Certhia brachydactyla) s’enfila pel tronc del pi que tenim just davant nostre deixant-se veure molt bé.
Un cant conegut em crida l’atenció.  Ve de la vessant del  turó on hi ha la ermita. M’aixeco del banc i m’hi atanso. Torno a sentir el cant. L’identifico con una Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta). Faig el possible per localitzar-lo. És un ocell que m’agrada molt (penso: n’hi ha algun que no m’agradi?. Algun podria trobar.). És con una boscarla de canyar però de color verdós i que viu entre matolls enlloc d’entre canyís.

Escombro els matolls i esquelets d’arbres cremats que han quedat dempeus amb els prismàtics intentant localitzar la bosqueta. Bingo!. Està cantant des d’una de les branques més altes d’un dels arbres cremats que hi ha a uns 150/200 metres d’on sóc. No és que estigui a prop però les vistes són bones. Ja puc donar-me per satisfet.

Ja va sent hora de tornar. S’acosta l’hora de sopar i hem de passar pel fangar. Camí de tornada, mentre intento localitzar un Oriol (Oriolus oriolus) que canta ens uns arbres davant nostre ens passa a tocar un Aligot comú (Buteo buteo).

Arribo a casa més relaxat per la passejada i satisfet per haver vist l’oreneta cua-rogenca i la bosqueta vulgar.


LLISTAT DE ESPÈCIES:
19/05/2013. Sant Grau d’Albons - Albons. De 18:30 a 20:30 hores.

Buteo buteo, 1 exemplar; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Cuculus canorus; Apus apus; Upupa epops; Merops apiaster; Galerida cristata; Lullula arborea; Hirundo rustica; Delichon urbicum; Cecropis daurica, 1 exemplar; Motacilla alba; Luscinia megarhynchos; Turdus merula; Sylvia melanocephala; Cettia cetti; Cisticola juncidis; Hippolais polyglotta; Phylloscopus bonelli; Regulus ignicapillus; Parus major; Cyanistes caeruleus; Certhia brachydactyla; Pica pica; Corvus corone; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza calandra.