dimarts, 26 de febrer del 2013

RIU, PERÒ NI FLUVIÀ, NI MUGA, NI TER…BESÒS.

24/02/2013. PARC FLUVIAL RIU BESÒS.
  
No es pot dir que la sortida d’avui sigui pròpiament per veure ocells i per tant no donaria com per fer una crònica. Però és que fa tant de temps que no surto que sembla que el bloc estigui abandonat.

Com comentava en la darrera entrada estic emprenyat com una mona. Jo calculava estar uns 15 dies sense pujar a l’Empordà i al finals ha estat més d’un mes.

Havíem de pujar però amb les previsions del temps que donaven han fet que ens acovardíssim i al final no hem pujat (pressions familiars).

Molt malament!. Des del punt de vista ornitològic una decisió pèssima. Semblant a la de Lincoln d’anar al teatre. Aquest cap de setmana ha estat espectacular a l’Empordà. Ja la setmana passada es treien els primers migradors: Cucut reial (Clamator glandarius) i Tètol cuanegre (Limosa limosa) i una Polla pintada (Porzana porzana). Però aquest cap de setmana han tret un munt de migradors: Oreneta vulgar (Hirundo rustica), Oreneta cuablanca (Delichon urbicum), Batallaire (Philomachus pugnax), Capó reial (Plegadis falcinellus). Però també i segurament per les baixes temperatures d’aquest cap de setmana als Arrossars de Pals s’han tret nombrosos Pinsans mecs (Fringilla montifringilla). I més de 6 Cueretes blanques endolades (Motacilla alba yarrellii) a Castelló d’Empúries!!!!. La cita d’aquesta subespècie amb més exemplars involucrats des de que es porta registre. Aquesta subespècie de cuereta blanca és típica de les Illes Britàniques.

Jo, en canvi, misèria i companyia. Només arribar al parc fluvial del Besòs a Santa Coloma de Gramenet ja he vist un munt de Gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus), de diverses edats i estadis de plomatge. Primer hivern avançant a primer estiu, adults en plomatge d’hivern avançant a estiu. Ha estat bé. He pogut fer un “monogràfic” de ridibundus. Per cert a les Gavines rialleres els agraden les galetes “principe”.

Les bardisses de l’altra riba del riu estaven plenes de Mosquiter comú (Phylloscopus collybita) acompanyats d’algun Rossinyol bord (Cettia cetti). També hi havia alguna Polla d’aigua (Gallinula chloropus).

De la riba, sota un pont, s’ha enlairat una Xivitona (Actitis hypoleucos) i se’n anat volant riu avall. Una sorpreseta als tres ponts que hem anat passant per sota. Roquerols (Ptyonoprogne rupestris). No me’ls esperava.

I poca cosa més. Només esperar que arribi el cap de setmana del 9 i 10 de març per pujar a l’Empordà.

Gavina riallera. Chroicocephalus ridibundus.
Alguns plomatges comentats.



24/02/2013. Parc Fluvial Riu Besòs. Santa Coloma de Gramenet.
Exemplar en vol.
Individu en plomatge de 1er hivern.
Mostra franja terminal caudal negre. Secundàries i terciàries també negres. Grans cobertores (GGCC) marcades de marró.
El cap presenta el típic disseny hivernal.








24/02/2013. Parc Fluvial Riu Besòs. Santa Coloma de Gramenet.
Exemplar nedant.
Individu en plomatge de 1er hivern.
Grans cobertores (GGCC) marcades de marró.
El cap presenta el típic disseny hivernal.











24/02/2013. Parc Fluvial Riu Besòs. Santa Coloma de Gramenet.
Exemplar adult en vol.
Cua totalment blanca, sense cap franja. Secundàries, terciàries i GGCC sense negre ni marró.
El disseny estival del cap s’aconsegueix pel desgast de les puntes blanques de les plomes. En aquest exemplar el desgast, i per tant la consecució del patró cefàlic estival, està força avançat.




LLISTAT DE ESPÈCIES:
24/02/2013. Parc Fluvial Riu Besòs – Santa Coloma de Gramenet. De 11:00 a 13:45 hores.
Ànec collverd (Anas platyrhynchos); Polla d’aigua (Gallinula chloropus); Xivitona (Actitis hypoleucos); Gavina riallera (Chroicocephalus ridibundus); Gavià argentat (Larus michahellis);  Colom roquer domèstic (Columba livia var. domestica); Roquerol (Ptyonoprogne rupestris); Titella (Anthus pratensis); Cuereta blanca (Motacilla alba); Pit-roig (Erithacus rubecula); Merla (Turdus merula); Rossinyol bord (Cettia cetti); Mosquiter comú (Phylloscopus collybita); Garsa (Pica pica); Estornell vulgar (Sturnus vulgaris); Pardal comú (Passer domesticus); Cadernera (Carduelis carduelis).