divendres, 10 de maig del 2013

CIGNUS OLOR I LIMOSA LAPPONICA.

04/05/2013. GOLA DEL TER – LA PLETERA.
  
Fa un bon dia. Solet, caloreta però una mica de vent. Decidim anar a la Gola del Ter – La Pletera a prendre el solet i jugar amb els nens una estona.

Pel camí paral·lel al Ter veiem els primers ocells: Ànecs collverd (Anas platyrhynchos), Gavià argentat (Larus michahellis).

Des del cotxe estant veiem junt a un grup de gavians argentats un Cigne mut (Cignus olor). Aquest matí, quan hem dit de venir cap aquí he tingut la sensació de que el veuríem. Fa uns anys en vaig veure un parell també aquí, però era al mes de juny, pels volts de Sant Joan.

Arribem pel camí tant a prop de la platja com podem amb el cotxe i ens posem a caminar fins a la platja.

La gola del Ter ha modificat la seva aparença de nou. Ara el riu arriba al mar gairebé tirant pel dret. Ha desaparegut la corba cap al sud i arriba recta al mar.

Pel camí, amb el riu a la nostra dreta, d’una franja de canyís aixequem un Cucut (Cuculus canorus).

Ens posem a jugar amb els nens però el vent fa que els grans ens amaguem prop d’unes roques mentre ells, incansables i aliens als meteors, segueixen jugant.

Amb aquestes que del riu veig que baixa volant un limícola gros i que, amb sorpresa meva, s’atura molt a prop d’on som.

M’aixeco i m’acosto cap a aquest exemplar. Només aixecar els binocles i enfocar-lo me’n adono que és un exemplar de Tètol cuabarrat (Limosa lapponica) en plomatge hivernal. Es mostra força refiat i si algú l’espanta s’envola fins uns metres més enllà. En un d’aquests vols puc veure-li el disseny alar i el carpó blanc. Ambdós em reafirmen en la correcta identificació. Provo de fer-li alguna foto amb el mòbil però, malgrat estar força a prop nostre, les fotos no són molt bones.

Al cap d’una estoneta recollim els trastos i tornem cap al cotxe. De camí, en uns canyissos a la vora del riu hi trec una Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus). L’aixequem a prop d’on hem aixecat el cucut al anar. Haurà estat parasitat el seu niu pel cucut?.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
4/05/2013. Gola del Ter – La Pletera.
Cignus olor, 1 exemplar; Anas platyrhynchos; Bubulcus ibis; Limosa lapponica, 1 exemplar; Larus michahellis; Columba palumbus; Apus apus; Upupa epops; Merops apiaster; Picus viridis; Alauda arvensis; Galerida cristata; Hirundo rustica; Luscinia megarhynchos; Saxicola torquatus; Turdus merula; Cettia cetti; Cisticola juncidis; Acrocephalus scirpaceus; Pica pica; Garrulus glandarius; Sturnus vulgaris; Oriolus oriolus; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza calandra.