dimecres, 9 de gener del 2013

PHOENICURUS OCHRUROS.

4/01/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.

Si fa no fa avui arribo a la mateixa hora que ahir. Avui no bufa la tramuntana i la temperatura és 4 graus més baixa que ahir.  Millor que no bufi el vent encara que faci més fred.

No surto del cotxe fins a les 8:15 aproximadament. És estrany però avui no sento cap Cogullada vulgars (Galerida cristata). Avui faré més o menys el mateix que vaig fer ahir. No em moure de prop del cotxe doncs no tinc massa temps per desplaçaments. Prefereixo aprofitar tot el temps buscant ocells.

Avui també hi ha força Grassets de muntanya (Anthus spinoletta), als arrossars colgats, als cables que arriben fins a la caseta, volant cap a aquí i cap allà... M’acosto al canal proper a la caseta i amb el binocles escombro els arrossars de l’altre banda. Com ahir. Avui, però, hi ha 4 Agrons blancs (Casmerodius albus) junt amb 4 Bernats pescaires (Ardea cinerea).

Hi ha un munt d’Aligots comuns (Buteo buteo). Pel cap baix n’he comptat uns 10 individus.

Com ahir, va arribant un estol de Gavians argentats (Larus michahellis) i Gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus). Alguns dels gavians es dediquen a pescar crancs de riu americans.

Arrossars de Bellcaire. 3/1/2013.
Ara em giro cap als camps que he deixat darrera i a la dreta meu. Amb el binocles escombro els camps més llunyans. Mira-te’l!! El mascle d’Arpella pàl·lida (Circus cyaneus) passa volant baix pels camps més enllà dels arrossars. Em sembla que li posaré nom. Darrerament el veig cada dia. El que no veig són arpelles. On deuen ser?

Començo a sentir estols de fringíl·lids. Pinsà comú (Fringilla colelebs), Cadernera (Carduelis carduelis), alguns Passerell (Carduelis cannabina). Em sembla que venen també de les pinedes del Montgrí. Comencen a baixar als arrossars i als seus marges per buscar menjar. També s’hi ajunten Pardals comuns (Passer domesticus) i Pardal xarrec (Passer montanus).

Se’m fa tard i no vull distreure’m massa, així és que em centro a escombrar els arrossars propers a veure que hi trec. Grassets de muntanya i cueretes blanques. Mentre passo amb el telescopi veig una taca groga mal enfocada. Tiro enrere i la centro al camp de visió del telescopi. Giro la rosca i ara si. Ara ja la tinc ben enfocada. És una Cuereta torrentera (Motacilla cinerea). Una cuereta blanca l’empaita i les dues desapareixen corrent darrera un terròs de l’arrossar.

Segueixo escombrant el camp amb el telescopi i sobre d’un terròs hi veig una Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros). És un mascle de la subespècie gibraltarensis.

Cotxa fumada.
Phoenicurus ochruros gibraltarensis / Ph. o. aterrimus

A la Península Ibèrica hi podem trobar 2 subespècies de Cotxa fumada. Son les subespècies Phoenicurus ochruros gibraltarensis i Ph. o. aterrimus.

La primera es distribueix per l’oest i el centre d’Europa, mentre que la segona ho fa per la Península Ibèrica i el Nord d’Àfrica.

Pel que fa a Catalunya la subespècie que hi és present és la gibraltarensis. Les observacions de la subespècie aterrimus han de ser homologades pel Comitè Avifaunístic de Catalunya (CAC).

De tota manera només els exemplars mascles adults es poden atribuir a una o altra subespècie. Els trets diferenciadors són els següents:

Phoenicurus ochruros aterrimus:  
·         Parts superiors , escapulars i grans cobertores d’un negre profund.
·         Corona gris ben definida que contrasta amb el clatell que és de color negre (a diferència de Ph. o. gibraltarensis).
·         Parts inferiors d’un negre llustrós fins al ventre que és blanquinós. Infracobertores caudals vermelloses. Aquestes dues característiques (ventre i infracobertores caudals) són compartides amb gibraltarensis.
·         Panell alar blanc gran però difús creat pels marges blancs de les 3àries i 2àries. A l’estiu pot desaparèixer pel desgast de les plomes.

Phoenicurus ochruros gibraltarensis:  
·         Gola i pits negres que es van aclarint gradualment convertint-se en gris fosc a la panxa i gris clar al ventre arribant a blanquinós. Infracobertores caudals rogenques.
·         Corona i clatell grisos que es van enfosquint gradualment fins arribar a les parts superiors que són gris més fosc.
·         Panell alar similar a aterrimus. A l’estiu pot desaparèixer pel desgast de les plomes.


Segueixo cercant en aquest camp prop del marge. Està ple de Grassets de muntanya (Anthus spinoletta), hi ha cueretes blanques, Repicatalons (Emberiza schoeniclus) i alguns Pardals xarrecs (Passer montanus). També hi ha molts Pinsans (Fringilla coelebs) –segueixo amb la idea de que potser algun dia hi trobaré algun pinsà mec. Però avui no és el dia- i a les herbes del marge hi ha algunes Caderneres (Carduelis carduelis). Sento uns quants Passerells (Carduelis cannabina) que passem volant per sobre meu. Aixeco els ulls del telescopi per veure si els localitzo i en el cable de costum hi ha 5 Gratapalles (Emberiza cirlus), tots ells mascles.

Hora de tocar el dos. Passo amb el cotxe pels camins dels arrossars i vaig aixecant més Grassets de muntanya (avui,com ahir, n’hi ha molts), cueretes blanques, 4 Martinets blancs (Egretta garzetta), però cap cogullada vulgar. A més, ni ahir ni avui he tret el cruixidell !!.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
04/01/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 7:15 a 8:45 hores.
Phalacrocorax carbo 1 o 2 exemplars; Egretta garzetta 4 exemplars; Casmerodius albus 5 exemplars; Ardea cinerea 7 exemplars; Circus cyaneus 1 mascle adult; Buteo buteo aproximadament 10 exemplars; Falco tinnunculus 1 exemplar; Rallus aquaticus 1 exemplar; Vanellus vanellus aprox. 50 exemplars en uns camps prop d’Albons; Chroicocephalus ridibundus; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Anthus spinoletta; Anthus pratensis; Motacilla alba; Motacilla cinerea 1 exemplar; Erithacus rubecula; Phoenicurus ochruros gibraltarensis 1 exemplar; Turdus merula; Pica pica; Corvus corone corone 5 exemplars; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis cannabina; Carduelis carduelis; Emberiza schoeniclus; Emberiza cirlus 4 exemplars.