dijous, 13 de juny del 2013

PLOU.

08/06/2013. ARROSSARS DE BELLCAIRE.

 No sé si anar als arrossars, mira que en sóc de previsible, o a la Vall de Santa Caterina. Vaig pensant en això mentre condueixo el cotxe quan al arribar a la carretera de Bellcaire veig una mena de boira que s’escampa per on hi ha la vall.

Una decisió menys que he de prendre. Avui aniré a Sobrestany.

El dia no està molt catòlic. Hi ha força núvols i la boira que m’ha fet decidir a venir als arrossars amenaça en saltar-se els turons que ara la tanquen per arribar-se a la plana.

Mentre em preparo ja vaig fent llista. Oriol (Oriolus oriolus), Merla (Turdus merula), Rossinyol (Luscinia megarhynchos), Cogullada vulgar (Galerida cristata), Cruixidell (Emberiza calandra) ...

Començo el meu itinerari. Als xiprers hi ha un parell de Verdums (Carduelis chloris) i uns quants Estornells vulgars (Sturnus vulgaris). Quan arribo ala final dels xiprers, en una torre d’electricitat hi veig un mascle de Xoriguer comú (Falco tinnunculus) a l’aguait. Salta a terra tot sortint del meu camp de visió. Quan el torno a veure porta alguna cosa entre les urpes cap al niu. Quan ho veig penso que mai he parat a comptar les parelles i els territoris de xoriguer als arrossars. Avui miraré d’estar alerta.

Segueixo caminant cap al prat de les orquídies però abans d’arribar als roures que el tanquen pel sud (avui passo d’entrar al prat. L’herba està molt alta i no tinc ganes d’haver de treure’m les llavors enganxades als mitjons) es posa a ploure. Mira tu que bé!.

M’amago sota els roures i espero a que escampi una mica per tornar cap el cotxe. Un cop més, avui ja és el segon, la meteorologia decideix per mi. Avui faré la visita en cotxe.

Com que no plou massa i el camí entre els arrossars no està enfangat decideixo travessar-los pel camí. La darrera vegada que ho vaig fer plovent el cotxe anava de banda a banda del enfangat camí i les vaig passar, si m’ho permeteu, putes. Avui, però, no hi ha problema.

Aturo el cotxe sobre el Rec Cinyana al costat de la caseta de la bomba. Al camp del davant hi ha 4 o 5 Esplugabous (Bubulcus ibis) en plomatge reproductor (refuso usar l’expressió plomatge nupcial per la raó que us vaig explicar en el post de la sortida del 2 de juny). A la llera del rec una Cuereta blanca (Motacilla alba) n’empaita una altra.

Més enllà, sobrevolant els camps, passa el mascle d’Arpella vulgar (Circus aeroginosus). És un ocell preciós. Al meu parer els Circus són dels rapinyaires més bonics, tant pel seu plomatge com pel domini que tenen del vol.

Vaig travessant els arrossars fins arribar als horts. A tots els camps hi ha grups de Gavians argentats (Larus michahellis). Però en el que tinc al davant hi sento un crit força característic. Són Cames-llargues (Himantopus himantopus). N’hi ha 2 a l’altre extrem del camp alimentant-se d’insectes. Me’ls miro i intento descobrir si són els de la setmana passada o no. Si ho fossin podria ser que hi criessin. De tota manera, però, anirien una mica tard. Quan comença l’època de cria els arrossars estan secs. Encara no he pogut veure si són o no els de la setmana passada que sento un estol de cames-llargues que s’acosta volant. Em trec els prismàtics dels ulls i veig el grup que ve de L’Escala i baixa al costat dels altres dos. Ara en total n’hi ha 13.
Duren poc al camp. S’acosta l’home que controla el nivell d’inundació dels arrossars disparant trets d’aire comprimit per espantar els ocells que se’ls mengen l’arròs. Surten volant tots 13 i els gavians també.

Vaig cap al camp de polo. No hi trec res tret dels Abellerols (Merops apiaster) al lloc de sempre.

D’aquí vaig al Mas Llacer. Allà hi veig aturats en els cables un parell de Gaig blau (Coracias garrulus) que en veure’m se’n van volant. Darrera d’ells surt un xoriguer comú mascle que estava aturat al sostre del mas.

No hi veig res més de remarcable i me’n torno cap a casa. Avui una mica més d’hora del que és habitual.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
08/06/2013. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 6:10 a  8:30 hores.
Anas platyrhynchos; Nycticorax nycticorax, 1 exemplar; Bubulcus ibis; Egretta garzetta; Ardea cinerea; Circus aeroginosus, 1 mascle; Buteo buteo, 2 exemplars; Falco tinnunculus, 3 parelles; Himantopus himantopus, 13 exemplars; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia turtur; Streptopelia decaocto; Cuculus canorus; Apus apus; Upupa epops; Merops apiaster; Coracias garrulus, 2 exemplars al Mas Llacer; Galerida cristata; Hirundo rustica; Motacilla alba, 2 exemplars; Luscinia megarhynchos; Saxicola torquatus; Turdus merula; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Acrocephalus scirpaceus; Acrocephalus arundinaceus; Hippolais polyglotta; Parus major; Pica pica; Garrulus glandarius; Corvus corone, 4 exemplars; Sturnus vulgaris; Oriolus oriolus; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus; Emberiza calandra.