dijous, 13 de desembre del 2012

LARUS MELANOCHEPALUS I LARUS CANUS.

09/12/2012. P.N. AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ – GOLA DEL FLUVIÀ.
  
Arribem a mig matí amb la família al marge sud del Fluvià, una mica més amunt de la Illa de Caramany. Aparquem el cotxe i ens posem a caminar cap a la gola del riu. Bufa una mica de tramuntana. Espero que no ens malmeti el matí.

Només arribar un estol de Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus) ens rep en uns arbres tot volant de branca en branca i saltant d’arbre en arbre. En un arbre a l’Illa de Caramany hi ha parats 2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo). Al riu hi ha una Fotja (Fulica atra) tot submergint-se de forma impúdica i emergint-ne encara més, amb el cul pel davant. Es comporta com un gran tap de suro surant a l’aigua.

Més endavant i mig amagats entre el canyissar de la riba hi ha 2 Cabussets (Tachybaptus ruficollis) i alguna Polla d’aigua (Gallinula chloropus).  Al mig del riu hi ha un grup nombrós de Gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus) i Gavians argentats (Larus michahellis).

Seguim endavant i jo tinc l’esperança de treure l’Àliga pescadora. El darrer hivern la vaig veure per aquesta zona 2 vegades (de fet van ser les 2 vegades que la vaig veure l’hivern passat). Però no, avui no la  veure. Resignació.

Arribem a la platja i resseguint la línea de costa en direcció nord (cap a la Rogera) i a no massa alçada passa un estol de 10 ocells que a primer cop de vista penso que són coloms. De tota manera no em quadren com a tal, així és que aixeco el binocles cap a ells i, agradable sorpresa, són 10 Torlits (Burhinus oedicnemus). Bonics. Els segueixo una estona amb els binocles fins que són més enllà de la torre fusta de la Massona.

Aconsegueixo que tothom s’entretingui sense la meva participació cosa que em dóna llibertat per dedicar-me a mirar aquelles gavines que hi ha aturades a la sorra de la platja no gaire lluny d’on som.  N’hi ha una a la meva esquerra i una altra a la meva dreta. La de la meva dreta no veig bé el que és ja que tinc el sol en contra i m’enlluerna. En canvi tinc el sol a favor per observar la de la meva esquerra.

És una Gavina capnegra (Larus melanocephalus). Mida petita, bec gruixudet, cap tacat de negre, te un anell ocular blanc trencat al davant i darrera de l’ull. I no li veig negre a les primàries. M’hi acosto una mica més i es posa a volar sobre el mar fins a l’altra riba del riu. Ara observo perfectament que no te negre a les primàries confirmant, si calia, la correcta identificació com a Gavina capnegra.

Pel Fluvià van baixant fins a la platja alguns exemplars de Gavina riallera. En un tronc que el mar ha portat fins a la platja hi ha un exemplar mascle de Bitxac comú (Saxicola torquatus).

Les rialleres van arribant a la platja i s’aturen a la sorra formant un grup poc compactat. La Gavina capnegra torna de l’altre banda del riu i també es para a la sorra, però es manté allunyada de les rialleres com mantenint la seva independència (són racistes les gavines?).

Ara la gavina que estava a la meva dreta s’ha mogut cap a la banda bona del sol i em permet bones vistes d’ella. Aquesta gavina tampoc s’ajunta a les altres, ni a les rialleres, ni als gavians que hi ha, ni a la capnegra. Hi ha alguna cosa que em diu que no deu ser de cap d’aquestes espècies. Me la miro amb interès.

El primer que em crida la atenció és el bec. No per la mida o la forma si no per la coloració. Te una franja subterminal negre a les dues parts del bec. Ep! Ep! Ep!. No és una gavina de les comunes. No porto la guia però de seguida em venen al cap un parell d’espècies: Larus canus i Larus delawarensis. Te plomatge d’adult, blanc i gris sense cap marró enlloc. El cap presenta llistes grises que no s’estenen més enllà.

No tinc molt present els trets característics per diferenciar-les però el primer que se m’acut és la mida. Larus canus és una mica més gran que les rialleres i capnegra i més petiteta que els gavians argentats, mentre que Larus delawarensis és gairebé de la mida dels gavians. Així és que aquest és el primer tret que tracto d’assegurar. Com que hi ha una parell de rialleres i un gavià més o menys a prop d’on és la gavina en qüestió puc comprovar que la mida és més de riallera que de gavià. Així doncs la mida va a favor de Larus canus.

Un altre tret que em pot ajudar és la extensió del negre a les primàries i els mirallets blancs. Ara doncs toca comprovar aquestes dues característiques. De tota manera a la distància que estic de l’exemplar i tal com està posada en relació a la meva posició no puc veure res.

Abans, però, d’acostar-m’hi provo de fer cutrescoping amb el mòbil i els binocles. Impossible. No hi ha manera d’aguantar els binocles i enfocar amb una ma i mantenir la càmera del mòbil alineada amb els binocles amb l’altra. M’estic posant nerviós i decideixo anar-m’hi acostant poc a poc i fent fotos a veure que en surt. Si hagués portat el telescopi!!.

Agafo els prismàtics i miro cap on és la gavina. Ara, a prop d’ella, hi ha un gavià argentat i un Xatrac becllarg (Sterna sandvicensis) i entre ella i jo, la gavina capnegra ajaguda sobre la sorra. M’agraden els estols de gavines i xatracs a la platja. Em porten records de les platges del Delta del Llobregat de fa força anys.

Gola del Fluvià. Grup de rialleres i la canus volant (impossible
d'identifrcar a partir d'aquesta foto).
Al parer de la gavina m’hi acosto massa i decideix posar-se a volar. Ara és el moment de fixar-me en la extensió i forma del negre de les primàries i els mirallets blancs!. Poc negre en forma de triangle. Puntes blanques d’aquestes primàries molt petites però un mirallet a la primària més llarga força gran. Aquest tret és el primer que em crida l’atenció quan observo les ales obertes de la gavina. Ho he de verificar amb la guia, però tot em porta a pensar que és una Gavina cendrosa (Larus canus).

Ja és la una de la tarda i hora de tornar cap a casa. De camí al cotxe, a la riba del Fluvià, surt un ocell que s’atura a les branques baixes d’un Tamariu. Enfoco els prismàtics. Bé! És una Cotxa blava (Luscinia svecica). La primera d’aquest hivern.

Arribo a casa. Miro la guia i efectivament la gavina era una Gavina cendrosa (Larus canus). Larus delawarensis és més gran i el mirallet blanc de les primàries és més petit.  D’aquesta sortida i d’una altra feta als arrossars de Bellcaire on una gavina que s’estava tota sola en un camp inundat va resultar ser una gavina corsa en trac la conclusió de que quan vegi alguna gavina apartada del grup me la miri amb “carinyo” Pots ser una espècie interessant.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
09/12/2012. P.N. Aiguamolls de l’Empordà – Gola del Fluvià. De 11:30 a 13:00 hores.
Tachybaptus ruficollis 2 exemplars; Phalacrocorax carbo; Bubulcus ibis; Anas platyrhynchos; Buteo buteo; Alectoris rufa 1 exemplar;  Gallinula chloropus; Fulica atra; Burhinus oedicnemus 10 exemplars; Chroicocephalus ridibundus; Larus melanocephalus 1 exemplar; Larus canus 1 exemplars adult en plomatge d’hivern; Larus michahellis; Sterna sandvicensis 1 exemplar; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Picus viridis 1 exemplar; Galerida cristata; Anthus pratensis;  Anthus spinoletta; Motacilla alba; Erithacus rubecula; Luscinia svecica 1 exemplar; Turdus philomelos 1 exemplar; Cettia cetti; Cisticola juncidis; Sylvia melanocephala;  Phylloscopus collybita; Aegithalos caudatus; Parus major; Pica pica; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Emberiza cirlus; Emberiza schoeniclus.

QUIN FRED QUE FA I CIRCUS CYANEUS.

09/12/2012. ARROSSARS DE BELLCAIRE. SOBRESTANY.

Per les mateixes raons que el divendres decideixo anar a l’àrea de la caseta sense sostre on hi ha una bomba d’aigua. Hi arribo que encara és fosc i faig temps dintre del cotxe. A fora fa molt de fred.

Miro a l’esquerra, La llum del sol apunta darrera del Montgrí i veig passar la silueta d’un rapinyaire. Em fa la impressió de que és una Òliba, però no ho puc pas assegurar. Tot i cercar-la amb els binocles no la torno a trobar.

Poc després sento les primeres Cogullades vulgars (Galerida cristata) i un tret. No entenc com els caçadors podem disparar a alguna cosa si amb prou feines hi ha llum per veure-s’hi. Són les 7:20.

De tota manera sembla que el tret ha animat a “cantar” un Rascló (Rallus aquaticus). Tot seguit sento un Pit-roig (Erithacus rubecula) i una Merla (Turdus merula).

Veig que passa un rapinyaire. El busco amb els prismàtics. Ara hi ha una mica més de llum. L’ocell es para al pal de fusta que hi ha a la caseta. És un Aligot comú (Buteo buteo). Ara ja no tinc tant clar que el primer rapi, que em pensava que era una Òliba, ho fos.


Arrossars de Bellcaire amb el Canigó a l'horitzó.
Aquest color salmó no és una aberració cromàtica. És real.

 Passada una estona ja hi ha prou llum per sortir del cotxe i començar a buscar moixons. Faré com el darrer cop. No m’allunyaré gaire del cotxe perquè tinc poc temps i no vull perdre’l. De tota manera com que en l’arrossar i els conreus del meu davant no s’hi veu moviment d’ocells m’acosto al canal que passa prop de la caseta.

Per sobre meu passen volant 2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo). Sembla que vulguin baixar però no troben cap lloc que els faci patxoca i segueixen volant.

Miro als arrossars on he estat veien darrerament l’Agró blanc i aquest cop no hi és. Llàstima !. És un ocell que el trobo molt elegant. Planto el telescopi i sento un piit (ho sento, les descripcions dels cants de les guies sempre m’han semblat ridícules i és un camp de l’ornitologia en el que no hi he entrat). Veig passar una taca blava a tota velocitat sobrevolant el canal. És un Blauet (Alcedo atthis). Amb el telescopi cerco en els arrossars de l’altre banda del canal a veure que hi trobo. Res.

Torno cap on he aparcat el cotxe i al sortir de darrera la caseta, en l’arrossar que queda a la meva esquerra hi veig un immadur d’Arpella pàl·lida (Circus cyaneus) fent vols acrobàtics per atrapar algun dels ocells que ara s’amaguen en els matolls del marge del camp. Sembla que m’ha vist però fuig esperitat, Se’n va resseguit el marge del camp amb tota dignitat. És llavors quan al fons del camp de visió dels prismàtics veig una altre Arpella pàl·lida. Aquest cop, però, és un exemplar mascle adult.

Ara que hi penso, tots els rapinyaires, de bon matí, sembla que vinguin dels boscos de pins de les properes muntanyes del Montgrí. Hi passen la nit i es desplacen als arrossars per esmorzar.

Quan arribo a prop del cotxe planto el telescopi. Ja comencen a arribar els primers estols de fringíl·lids. Alguns s’aturen al cable, d’altres baixen directament als camps. Enfoco cap al cable i d’esquerra a dreta i hi trobo un Grasset de muntanya (Anthus spinoletta) -pot ser el mateix que hi havia el divendres en aquest mateix lloc?-, un parell de Repicatalons (Emberiza schoeniclus); de l’ordre de 6 o 7  Gratapalles (Emberiza cirlus) –tots mascles- i 3 Pardals xarrecs (Passer montanus)

Miro a terra i hi trobo els Pinsans (Fringilla coelebs) i alguns Verdums (Carduelis chloris). Avui hi ha més Repicatalons (Emberiza schoeniclus) que el divendres.

Miro a l’arrossar que tinc a l’esquerra i veig que hi ha un estol d’Esplugabous (Bubulcus bis) que fa intenció de parar-s’hi però al veure que m’he girat cap a ells remunten el vol i se’n van més enllà. En camp hi queden, però, algunes Cueretes blanques (Motacilla alba) i Grassets de muntanya (Anthus pratensis).

Tinc els peus glaçats. Però glaçats de veritat. I això que m’he posat els mitjons gruixuts. A més ja va sent hora de tocar el dos així és que pujo al cotxe i travessant els camps torno cap a casa. Amb el cotxe vaig aixecant nombroses Cogullades vulgars i un Becadell (Gallinago gallinago). En una torre d’electricitat hi ha 2 Xoriguers comuns (Falco tinnunculus) aturats.

Ara trigaré unes setmanes a tornar-hi. Avui hagués estat un bon dia per a passar-m’hi tot el matí

LLISTAT DE ESPÈCIES:
09/12/2012. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 7:00 a 8:45 hores.
Phalacrocorax carbo 2 exemplars; Bubulcus ibis; Circus cyaneus 1 mascle adult i 1 immadur; Buteo buteo 2 o 3 exemplars; Falco tinnunculus 2 exemplars;  Rallus aquaticus; Gallinago gallinago 1 exemplar; Chroicocephalus ridibundus; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Alcedo atthis 1 exemplar; Alauda arvensis 1 exemplar; Galerida cristata; Anthus pratensis;  Anthus spinoletta; Motacilla alba; Erithacus rubecula; Turdus merula; Cettia cetti; Sylvia melanocephala;  Parus major; Pica pica; Corvus corone corone; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Petronia petronia; Fringilla coelebs; Serinus serinus; Carduelis cannabina ; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Emberiza cirlus; Emberiza schoeniclus; Emberiza calandra.