dimecres, 3 d’octubre del 2012

29/09/2012. SANT GRAU D’ALBONS. ALBONS.

 Sortida familiar. Sortim a fer un volt pels voltants de casa.

Aquest cop enlloc d’anar cap a Bellcaire d’Empordà, poble natal del Tito Vilanova, anem cap als turons que hi ha a l’oest del poble. Anem a veure si arribem a l’ermita de Sant Grau. Des del punt de vista ornitològic no espero massa cosa. A més la meva filla va amb bicicleta cosa que em fa pensar que en algun moment acabaré carregant-la jo.  

El primer tros del camí va per la carretera que porta a Albons des de la C-31. Avorrit. Només cap al final, al passar davant una granja de vaques surten volant un grup de Tórtores turques (Streptopelia decaocto) i una grup0 d’Orenetes vulgars (Hirundo rustica) volen entre les vaques menjant-se totes les mosques que poden atrapar.

Una mica més endavant el camí comença a pujar pels turons. De moment res a remarcar. Estornells (Sturnus vulgaris), Pardals (Passer domesticus) i Pardals xarrecs (P. montanus).  Passem per uns camps amb oliveres. Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) fent el reclam entre les oliveres. També sentim alguns Pit-rojos (Erithacus rubecula) i Cogullades (Galerida cristata).
Pit-roig. Foto feta a la Val d'Aran. Aprofito per penjar-la aquí ja
que estava parlant de Pit-rojos. Ja em disculpareu.

Ja ho sabia!!. Dec tenir poders !!. La roda del davant de la bici de la meva filla s’ha punxat !!. A carregar la bici toca. Aquest deu ser un dels sacrificis dels pares i mares.

Arribem a l’ermita de Sant Grau d’Albons carregats de cargols que els meus fills han anat recollint pel camí. Crec que no n’havia vist mai tants ni tan grossos.

Ja de baixada, en un torrent entre dos turonets sento el reclam d’un Picot Garser Gros (Dendrocopos major). L’estrella de la excursioneta. Em xoca una mica que en un entorn no massa forestal de brolla mediterrània amb petits bosquets de pins que es recuperen d’un incendi forestal hi hagi Dendrocopos. Deu ser d’aquelles idees que tens i que no són certes.

Tornem a ser al costat de la C-31. Ens passen volant en sentit cap a Sant Grau 2 Esplugabous (Bubulcus ibis). I en arribar a casa l’altra estrella de l’excursió. Un Mussol (Athene noctua) cantant des de dalt de tot d’un pal de telèfons davant mateix de la terrassa de casa. Aquest la vist tota la família.


LLISTAT DE ESPÈCIES:
29/09/2012. Sant Grau d’Albons - Albons. De 18:00 a 19:30 hores.

Bubulcus ibis. 2 ex.; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Athene noctua 1 ex. a Albons poble; Dendrocopos major. 1 ex.; Galerida cristata; Hirundo rustica; Erithacus rubecula; Turdus merula; Sylvia melanocephala; Parus major; Pica pica; Corvus corone; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus.

29/09/2012. ARROSSARS DE BELLCAIRE. SOBRESTANY.

Surto de casa cap a tres quarts de set del matí i encara no he decidit quin itinerari seguiré. No se si anar cap a l’àrea de Torre Ferrana o quedar-me prop de l’ hipòdrom. Estic arribant als arrossars i encara no sé on aniré. Bé, ja ho tinc. Em quedaré prop de la jonquera a mig camí de Torre Ferrana i l’ hipòdrom. I no ha sigut cap decisió salomònica. Ha sigut sense pensar-ho massa.

M’he llevat massa d’hora. Arribo a les 7 del matí i ni ha sortit el sol, ni sembla que ho vulgui fer aviat. M’espero dins el cotxe amb les finestres obertes. No fa fred.

Al canyar que hi ha a prop d’on he aparcat canta un Rossinyol bord (Cettia cetti). El més matiner. Al cap d’una estona comencen a cantar les Cogullades (Galerida cristata). Encara no ha sortit el sol però ja hi ha prou llum per començar a caminar.

Està molt núvol, pot posar-se a ploure d’un moment a l’altre i tinc la sensació de que avui no serà un dia massa bo. Vaig caminant pel camí i m’aturo en uns erms, al costat d’una caseta on hi devia haver-hi una bomba d’aigua.

Aquí sento un Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala). M’alegra, no són massa corrents en aquesta zona. M’estic uns minuts aturat en aquest lloc. No surt res. Em poso a caminar tot seguint el camí cap als arrossars.

M’aturo sobre el canal. Busco amb els binocles i no veig res. Em giro cap a l’altre costat i tampoc no hi ha res. Llavors sento el crit d’un Blauet (Alcedo atthis) a l’esquena em giro i arribo a veure el carpó blau volant en sentit contrari a on sóc jo. Tinc la impressió de que avui no serà un dia que recordaré pels ocells que hauré vist.

Segueixo endavant i arribo als arrossars pròpiament dits. Miro a les torres elèctriques i detecto 3 Aligots (Buteo buteo) i tres o quatre Xoriguers comuns (Falco tinnunculus). Llavors sento un parell de Rasclons (Rallus aquaticus) i decideixo seguir pel camí que rodeja els arrossars. Una mica més endavant aixeco un Bernat pescaire (Ardea cinerea) de 1er hivern del canal que separa el camí d’uns erms a l’esquerra. Els grups d’Orenetes (Hirundo rustica) van passant a onades. Res més. Com deia poca cosa avui.

En un arrossar, més enllà d’on sóc ara, els Cruixidells (Emberiza calandra) s’apleguen per fer una arrossada. No sé quants n’hi ha. Van arribant i es paren a les mates d’arròs. Avui menjaran paella. Al pagès no li farà massa gràcia.  Pels reclams que sento n’hi deu haver una bona pila.

Tornant cap als horts que hi ha prop del canal d’on m’ha sortit el Blauet, redescobreixo que l’observar ocells és màgic. Aixeco una Xivita (Tringa ochropus) d’un canal que s’amaga al darrera d’unes bogues. Quan hi arribo no hi ni rastre de la Xivita però em surt una Boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon).

És estrany, no veig al Mag Lari per enlloc. El que us deia, la ornitologia és màgia.

La boscarla serà el millor de tot el matí. A mi m’agraden molt els sílvids. I la boscarla mostatxuda és un dels sílvids de canyissar que més m’agraden. A més feia molt de temps que no en veia. Els he retrobat des de que em moc per aquest arrossars. Bé, em vaig animant.

S’està fent tard. Bé, és una forma de dir que s’acosten les 9 del matí que és l’hora de tornar cap a casa. Agafo el camí de tornada cap el cotxe. Hi ha una tanca de xiprers que separa els horts del camí. D’aquí sempre em surten Pardals comuns (Passer domesticus) i Pardals xarrecs (P. montanus). No fallen. Surten tots volant a mesura que m’apropo als xiprers.

Passo per davant de la caseta de la bomba. El Tallarol capnegre reclama de nou. Somric.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
29/09/2012. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 7:00 a 9:00 hores.
Anas platyrhynchos; Ardea cinerea. Aprox. 3 exemplars; Circus aeroginosus. 2 ex.; Buteo buteo 3 ex.; Falco tinnunculus. 3 ex.: Rallus aquaticus. 2 ex.; Tringa ochropus. 1 ex.; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Alcedo atthis. 1 ex.; Galerida cristata; Hirundo rustica; Motacilla alba. 2 ex.; Motacilla flava. Diversos exemplars volant amunt i avall; Saxicola torquatus. 1 ex.; Sylvia melanocephala. 1 ex.; Acrocephalus melanopogon. 1 ex.; Cisticola juncidis; Cettia cetti; Pica pica; Corvus corone. 2 ex.; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Serinus serinus ;Emberiza calandra.