dimarts, 6 de novembre del 2012

04/11/2012. GOLA DEL TER – LA PLETERA.

M’acosto amb la família a la Gola del Ter – La Pletera a passejar una estona i de passada veure algun ocell, si s’hi posen bé.

Ja pel camí paral·lel al Ter veiem els primers ocells: Ànecs collverd (Anas platyrhynchos); Gavià argentat (Larus michahellis); Polles d’aigua (Gallinula chloropus) i un Aligot comú (Buteo buteo) parat en una branca d’un arbre. El podem veure bé fins que, neguitejat per la presència del nostre cotxe, es posa a volar. Als nens els ha agradat molt veure un ocell gros prop de nosaltres.

Aparquem el cotxe i seguim caminant fins a la platja. A la dreta el Ter i a l’esquerra La Pletera.
 
La Gola del Ter després del temporal de la darrera setmana.
 El paisatge ha canviat moltíssim, segurament degut al temporal de la setmana passada. La Gola del Ter no sembla pas el mateix lloc de la darrera vegada. Ara el riu arriba directament al mar, sense desviar-se, i sembla que la sorra de la platja hagi desaparegut. No es veu cap barra de sorra alta.
 
A l’esquerra, la maresma de La Pletera. Està esplèndida. Hi ha aigua arreu, i fang. 
 
 
La maresma de La Pletera en el moment d'esplendor.
En uns tamarius detecto un grupet de Mallerengues blaves (Cyaniste caeruleus). Entre el canyís que em queda a l’esquena sento un soroll. És un ocellet movent-se entre la vegetació. És un Rossinyol bord (Cettia cetti) que es mostra al descobert tot cercant insectes. Tinc temps de veure’l bé amb els binocles. Fins i tot la meva filla l’ha pogut veure i sense prismàtics!.

Arribem a la platja. Quin espectacle!. Aquest paisatge és dinàmic. Gairebé varia d’un dia a l’altre.

Només posar el peu a la sorra sento cantar una Alosa (Alauda arvensis). 2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) pugen pel riu i s’aturen a l’aigua junt a un grup molt nombrós de Gavians argentats (Larus michahellis). Cerco per la riba per si hi ha algun limicola. No n'hi cap. No m'estranya hi ha molta gent passejant.

La platja amb una llacuna temporal.
Caminem en direcció L’Estartit tot seguint la riba i a l’alçada de la Bassa de Fra Ramon entro per donar-hi una ullada. Abans d’arribar-hi, però, en uns Tamarius hi veig un estol d’unes 50 o 60 Caderneres (Carduelis carduelis). Que boniques són. I que xerraires estan. A més hi ha un parell de Verdums (Carduelis chloris) fent-los-hi companyia.

Segueixo endavant deixant a l’esquerra els Tamarius i del peu dels arbres s’aixeca una Titella (Anthus pratensis). A la bassa no hi veig cap ocell, ni gran ni petit. Torno a la riba on m’esperen per començar a passar cap al cotxe.

Del riu surt volant un grup de 10 Gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus) que s’aturen en una illa de sorra que hi ha a l’embocadura del riu. Mentre les estic observant n’arriben 6 més.

Me les miro amb deteniment perquè vaig veure a Ornitho.cat que el dia 1 de novembre prop de la Gola del Ter es va veure una Gavina de Bonaparte (Chroicocephalus philadelphia). No fos cas!!. Però no. Res de res.

Marxem. Tornem cap a casa. La veritat és que ha estat força bé. No he vist massa ocells, però m’ha agradat veure el nou look del Ter.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
04/11/2012. Gola del Ter – La Pletera. De 11:30 a 13:45 hores.
Phalacrocorax carbo. 2 exemplars; Anas platyrhynchos; Buteo buteo. 1 ex.; Gallinula chloropus: Chroicocephalus ridibundus. 16 exemplars; Larus michahellis; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Galerida cristata; Alauda arvensis. 1 exemplar; Anthus pratensis;  Motacilla alba. 2 exemplars; Erithacus rubecula; Saxicola torquatus; Turdus merula; Cettia cetti; Sylvia melanocephala. 2 ex.; Phylloscopus collybita; Cyaniste caeruleus; Garrulus glandarius. 1 ex.; Pica pica; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis. Entre 50 i 60 exemplars en sol estol; Carduelis chloris. 2 ex.; Carduelis cannabina. 1 ex.

03/11/2012. ARROSSARS DE BELLCAIRE. SOBRESTANY.

Avui vaig a la zona de Torre Ferrana. Hi ha uns erms coberts d’herbes més o menys altes, tancats per una franja de canyís i a l’altre banda d’aquest franja hi ha un canal i els arrossars.

Com el darrer cop que vaig venir vaig darrere de les titelles i crec que en aquests erms en puc trobar. Són un grup d’ocells que per la seva potencial dificultat per a diferenciar-les m’atreu força. A part les trobo molt boniques.

Com de costum arribo de nit i m’espero al cotxe tot escoltant la ràdio. Això si, ben baixeta, no vull espantar els ocells.

El primer ocell que detecto, pel cant, és una Cogullada (Galerida cristata) i poc després els Pit-rojos (Erithacus rubecula). Quan ja hi ha prou llum em poso en marxa.

Vaig vorejant una línea de xipresos força alts. Aixeco una quants Pinsans comuns (Fringilla coelebs) i algun Tallarol Capnegre (Sylvia melanocephala).  Segueixo avançant fins arribar a la filera de canyís que tanca els erms que he comentat abans. Estan inundats. Es veu que la pluja de la setmana passada ha fet de les seves. Estem en una àrea que fins mitjans segle XIX era un estanys i encara queden petites àrees no aprofitades pel conreu de l’arròs que quan tenen oportunitat tornen al seu vell estatus.

I en uns matolls detecto una de les espècies més lligades a les zones humides, la Mallerenga blava (Cyaniste caeruleus). Evidentment ho dic amb ironia.

Para el telescopi i faig una cerca als camps que acabo de travessar. He sentit algunes Titelles (Anthus pratensis) i vull veure si les trobo. Com la darrera vegada que buscava titelles vaig malament. No en veig ni una. I hi són perquè les sento.

Segueixo endavant pensant que tindré més sort en aquests camps inundats. Dels canyissos s’aixeca un estol molt gran de Pardals comuns (Passer domesticus) i Pardals xarrecs (P. montanus). Als arrossars de l’altre banda s’aixequen i baixem estols de Estornells vulgars (Sturnus vulgaris) i fringíl·lids que no puc identificar.

Vaig pensant en les titelles i la Piula de Hodgson i el Mosquiter fosc que la setmana passada var veure a pocs quilòmetres d’on sóc ara i en el seu origen rus (siberià). Amb aquestes que veig un Aligot (Buteo buteo) que s’aixeca de les branques d’uns arbres que hi ha a l’altre banda dels camps, prop d’un pas sobre el canal que em durà al costat del arrossars. El vaig seguint i de cop es posa a fer l’aleta. L’aleta!. Un Buteo fent l’aleta!. Sonen les alarmes. Serà un Aligot calçat (Buteo lagopus), un altre turista rus arribat amb la Piula de Hodgson i el Mosquiter fosc?. No tindre tanta sort!.

Me’l miro bé i no. Res d’Aligot calçat. És una Aligot comú (Buteo buteo) i prou. I al darrere n’hi un altre.

Aligot calçat. Buteo lagopus.

Malgrat que Buteo lagopus presenti un plomatge molt variable, és bastant senzill de identificar pel disseny de la cua que en la seva part interna és blanca i presenta un franja ampla i negra cap a l’extrem distal.

Juvenils i femelles:  Tenen les parts inferiors de les ales molt pàl·lides amb una taca carpal molt prominent. EL cos es també pàl·lid tot i que l’estomac és molt fosc. En els juvenils la franja negra de la cua és difusa, no està tan ben definida com en el exemplars adults.

Mascles adults:  Presentes les infracobertores alars més marcades, gola i part superior del pit fosc i l’estomac barrat amb barres més o menys marcades (com Aligot comú Buteo buteo) el que dóna una impressió més clara que en femelles i juvenils.

Totes edats i sexes: Presenta una franja terminal a les plomes de vol (primàries i secundàries) que en els exemplars adults d’ambdós sexes està més ben marcada i definida que en els exemplars juvenils, també d’ambdós sexes.

Travesso el camp en direcció al pas sobre el canal. Em surten Cruixidells (Emberiza calandra), Caderneres (Carduelis carduelis) i Mallerenga carbonera (Parus major) entre d’altres.


No n'estic molt segur, però crec que és una
Nàiade anodonta (Anodonta cygnea).
Arribo al canal i aixeco 3 Bernats pescaires (Ardea cinerea). Paro el telescopi, miro cap a terra i flipo. Hi ha una mena de cloïssa al marge del corriol. Però la mida és increïble, almenys per a mi que no estic molt posat en mol·luscs. Fa gairebé un pam de llarg!. En faig un parell de fotos per provar de identificar-la. He preguntat a gent que en sap més que jo i he llegit alguna coseta i crec que es tracta d’una Nàiade anodonta (Anodonta cygnea).

Miro el rellotge. Es va fent tard. Són les 8 i 10 i he de començar a pensar en anar passant cap al cotxe. Com que estic al camí que recorre el canal en paral·lel decideixo seguir-lo fins a la casa de la bomba i d’allà cap el cotxe. A més seguint aquest camí arribaré als camps on a principis d’aquest any vaig treure la Verderola. Hi ha estols força nombrosos de fringíl·lids amunt i avall per tota la zona i potser hi veig alguna coseta fora del normal.

Començo a caminar. Del la franja de canyís comencen a sortir ocells amb les rectrius externes blanques que es deixen veure mentre volen sobre el canal per tornar-se a amagar en el canyís uns metres més endavant. Aixeco els binocles i veig que són Repicatalons (Emberiza schoeniclus). Els primers que veig aquesta temporada. Que bonics que són!. Amb un parell o tres de colors i a més no massa llampants i que bonics que són. N’hi ha un munt.

Ara en surt un volant del canyís. El segueixo amb els binocles. Ostres! Que ràpid. Ja s’ha amagat altra vegada. Blau?. Des de quan els Repicatalons són blaus?. Ah, no! És una Mallerenga blava (Cyaniste caeruleus).

Ara si!. Ara puc veure una titella bé. És al mig del camí. Es tracta d’una Titella (Anthus pratensis). De tota manera marxa espantada de seguida. Segueixo avançant. Aquest canyís és un magatzem d’ocells. Aixeco els ja comentats Repicatalons, Pit-rojos (Erithacus rubecula), Pinsans (Fringilla coelebs), Pardals comuns (Passer domesticus), Pardals xarrecs (Passer montanus) i un Blauet (Alcedo atthis). També surten alguns Estornells (Sturnus vulgaris).

Dels arrossars, encara amb l’arròs sense segar i tot xafat segurament per les pluges de la darrera setmana, s’aixequen estols de Estornells vulgar, Pinsans i Cruixidells (Emberiza calandra). Aquests estols deuen fer molt de mal a la collita.

Arribo a la casa de la bomba. M’aturo davant d’un camp que ja ha estat segat ple d’ocells. Paro el telescopi i faig una cerca. Res de nou: Estornells, Pinsans (molts), Repicatalons (pocs), algun Cruixidell, alguna Titella, Cogullades. Aixeco el ulls del ocular del telescopi i en uns cables hi veig 5 Gratapalles (Emberiza cirlus). Seran els darrers ocells d’aquest sortida.


LLISTAT DE ESPÈCIES:
03/11/2012. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 7:00 a 9:00 hores.
Ardea cinerea. 3 exemplars; Buteo buteo. 2 ex.; Falco tinnunculus. 3 ex. (2 mascles i 1 femella): Phasianus colchicus. 1 exemplar; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Alcedo atthis. 1 ex.; Picus viridis. 1 ex.; Galerida cristata; Anthus pratensis;  Erithacus rubecula; Saxicola torquatus; Turdus merula; Cettia cetti; Sylvia melanocephala. 2 ex.; Cyaniste caeruleus;  Parus major; Garrulus glandarius. 1 ex.; Pica pica; Corvus corone corone. 4 ex.; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis; Carduelis chloris. 2 ex.; Carduelis cannabina. 3 ex. ; Emberiza cirlus. 5 ex.; Emberiza schoeniclus; Emberiza calandra.