dimarts, 6 de novembre del 2012

04/11/2012. GOLA DEL TER – LA PLETERA.

M’acosto amb la família a la Gola del Ter – La Pletera a passejar una estona i de passada veure algun ocell, si s’hi posen bé.

Ja pel camí paral·lel al Ter veiem els primers ocells: Ànecs collverd (Anas platyrhynchos); Gavià argentat (Larus michahellis); Polles d’aigua (Gallinula chloropus) i un Aligot comú (Buteo buteo) parat en una branca d’un arbre. El podem veure bé fins que, neguitejat per la presència del nostre cotxe, es posa a volar. Als nens els ha agradat molt veure un ocell gros prop de nosaltres.

Aparquem el cotxe i seguim caminant fins a la platja. A la dreta el Ter i a l’esquerra La Pletera.
 
La Gola del Ter després del temporal de la darrera setmana.
 El paisatge ha canviat moltíssim, segurament degut al temporal de la setmana passada. La Gola del Ter no sembla pas el mateix lloc de la darrera vegada. Ara el riu arriba directament al mar, sense desviar-se, i sembla que la sorra de la platja hagi desaparegut. No es veu cap barra de sorra alta.
 
A l’esquerra, la maresma de La Pletera. Està esplèndida. Hi ha aigua arreu, i fang. 
 
 
La maresma de La Pletera en el moment d'esplendor.
En uns tamarius detecto un grupet de Mallerengues blaves (Cyaniste caeruleus). Entre el canyís que em queda a l’esquena sento un soroll. És un ocellet movent-se entre la vegetació. És un Rossinyol bord (Cettia cetti) que es mostra al descobert tot cercant insectes. Tinc temps de veure’l bé amb els binocles. Fins i tot la meva filla l’ha pogut veure i sense prismàtics!.

Arribem a la platja. Quin espectacle!. Aquest paisatge és dinàmic. Gairebé varia d’un dia a l’altre.

Només posar el peu a la sorra sento cantar una Alosa (Alauda arvensis). 2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) pugen pel riu i s’aturen a l’aigua junt a un grup molt nombrós de Gavians argentats (Larus michahellis). Cerco per la riba per si hi ha algun limicola. No n'hi cap. No m'estranya hi ha molta gent passejant.

La platja amb una llacuna temporal.
Caminem en direcció L’Estartit tot seguint la riba i a l’alçada de la Bassa de Fra Ramon entro per donar-hi una ullada. Abans d’arribar-hi, però, en uns Tamarius hi veig un estol d’unes 50 o 60 Caderneres (Carduelis carduelis). Que boniques són. I que xerraires estan. A més hi ha un parell de Verdums (Carduelis chloris) fent-los-hi companyia.

Segueixo endavant deixant a l’esquerra els Tamarius i del peu dels arbres s’aixeca una Titella (Anthus pratensis). A la bassa no hi veig cap ocell, ni gran ni petit. Torno a la riba on m’esperen per començar a passar cap al cotxe.

Del riu surt volant un grup de 10 Gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus) que s’aturen en una illa de sorra que hi ha a l’embocadura del riu. Mentre les estic observant n’arriben 6 més.

Me les miro amb deteniment perquè vaig veure a Ornitho.cat que el dia 1 de novembre prop de la Gola del Ter es va veure una Gavina de Bonaparte (Chroicocephalus philadelphia). No fos cas!!. Però no. Res de res.

Marxem. Tornem cap a casa. La veritat és que ha estat força bé. No he vist massa ocells, però m’ha agradat veure el nou look del Ter.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
04/11/2012. Gola del Ter – La Pletera. De 11:30 a 13:45 hores.
Phalacrocorax carbo. 2 exemplars; Anas platyrhynchos; Buteo buteo. 1 ex.; Gallinula chloropus: Chroicocephalus ridibundus. 16 exemplars; Larus michahellis; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Galerida cristata; Alauda arvensis. 1 exemplar; Anthus pratensis;  Motacilla alba. 2 exemplars; Erithacus rubecula; Saxicola torquatus; Turdus merula; Cettia cetti; Sylvia melanocephala. 2 ex.; Phylloscopus collybita; Cyaniste caeruleus; Garrulus glandarius. 1 ex.; Pica pica; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Fringilla coelebs; Carduelis carduelis. Entre 50 i 60 exemplars en sol estol; Carduelis chloris. 2 ex.; Carduelis cannabina. 1 ex.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada