dimarts, 11 de desembre del 2012

PODICEPS NIGRICOLLIS.

07/12/2012. SANT MARTÍ D’EMPÚRIES – L’ESCALA.

Anem a fer un tomb amb la família. Aquesta vegada agafo els prismàtics. Anem a passejar prop de la platja i potser hi ha alguna cosa interessant.

Només començar el camí que porta a Sant Martí d’Empúries en el pins que hi ha a l’esquerra surten mallerengues. Mallerenga carbonera (Parus major), Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) i Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus).

Arribem a la platja i ens posem a jugar a pales fins que ens en cansem. Moment que aprofito per agafar els prismàtics i donar un cop d’ull al mar. El primer que hi veig són Corb marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) fins a 14 exemplars, la majoria en un illot davant de L’Escala. Mar endins veig uns 4 Mascarells (Morus bassanus) fent picats per pescar. Ara feia molt de temps que no en veia. Bé!

A les pinedes de rere la platja hi sento Mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i Cargolet (Troglodytes troglodytes).

Ens relaxem i prenem una mica el sol a la platja. Quan ja anem cap al cotxe veig un ocell que es capbussa al mar davant la gola del Rec del Molí. No és molt gros cosa que en fa descartar cap Corb marí. Agafo els prismàtics i quan l’ocell emergeix l’enfoco.

Em crida molt l’atenció l’ull vermell llampant sobre el negre de la galta. Molt bé!. És un Cabussó collnegre! Als dos Empordà es considerat com un migrador i hivernant escàs però no és estrany poder-lo veure. Però, com el Mascarells, feia molt de temps que no el veia.


LLISTAT DE ESPÈCIES:
07/12/2012. Sant Martí d’Empúries – L’Escala. De 11:30 a 13:30 hores.
Podiceps nigricollis 1 exemplar; Morus bassanus aprox. 4 exemplars; Phalacrocorax aristotelis 14 exemplars; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Anthus pratensis;  Motacilla alba; Erithacus rubecula; Phoenicurus ochruros; Sylvia melanocephala; Phylloscopus collybita; Troglodytes troglodytes; Parus major; Cyanistes caeruleus; Lophophanes cristatus; Pica pica; Garrulus  glandarius; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Fringilla coelebs; Serinus serinus; Carduelis carduelis; Carduelis chloris.

QUIN FRED QUE FA I PETRONIA.

07/12/2012. ARROSSARS DE BELLCAIRE. SOBRESTANY.

Els dies encara es van fent més curts, fins al solstici d’hivern no començaran a créixer. Recordo una dita relacionada amb ocells i animals i la durada dels dies: Per Nadal un pas de pardal; per Sant Esteve un pas llebre. No disposaré de molt de temps així és que decideixo arribar amb el cotxe tant a prop com em sigui possible del lloc on vull situar-me i no moure’m d’allà.

El lloc escollit és prop de la caseta sense sostre on hi ha una bomba d’aigua (em sembla que hi ha una bomba. No n’estic segur). Si. Ja ho sé. Sóc molt previsible. Però és que allà tinc lloc per aparcar el cotxe sense molestar i a més hi ha arrossars, canals, marges amb matolls i... els conreus on fa tres setmanes vaig treure la Verderola. Podeu dir-me obsessiu si voleu. No us duré pas la contrària.

Hi arribo que encara és fosc (repetitiu?). Amb el llums del cotxe encesos aixeco un rapinyaire que hi havia sobre la caseta. Sembla un Aligot comú però no ho puc assegurar. De tota manera tampoc és tant estrany, aquests arrossars n’estan plens.

Aparco i m’espero dins del cotxe fins que hi ha prou llum per començar a veure ocells. El termòmetre del cotxe marca 0º. Sento els primers ocells, Alosa (Alauda arvensis), Cogullada vulgar (Galerida cristata), i més enllà, en els marges hi reclama un Pit-roig (Erithacus rubecula).

Ja hi ha prou llum. Surto del cotxe. I quin fred que fa avui!!. Munto el telescopi i miro cap els arrossars que em queden davant. I allà on el vaig deixar fa tres setmanes hi veig un Agró blanc (Casmerodius albus). Sembla que no se’n hagi mogut. A mig camí i en una fita a peu de camí s’hi para un Aligot comú (Buteo buteo). Li faig una foto amb el meu cutrescoping però tinc tant de fred que quan trec els dits dels guants no aconsegueixo enfocar bé. De tota manera incloc la foto. Sé que entre la poca gent que llegeix aquest bloc n’hi ha a qui li agrada veure fotos.

Aligot comú. Buteo buteo. Arrossars de Bellcaire. 7/12/2012.

Per sobre d’on sóc passa volant un mascle de Esparver (Accipiter nisus). L’any passat també el vaig veure. El vaig veure parat als arbres on s’atura ara. Es veu que els ocells també són animals de costums.

Amb aquestes que en l’arrossar proper comencen a baixar fringíl·lids. Ja és el que jo volia. La cosa s’anima. Miro el grupet que acaba de baixar. Està bàsicament compost per Pinsans (Fringilla coelebs) i alguna Cadernera (Carduelis carduelis). Els pinsans són a terra, a l’arrossar mentre que les Caderneres són a les plantes que hi ha al marge del camí. També hi ha alguna Cuereta blanca (Motacilla alba) i una Cuereta torrentera (Motacilla cinerea).

De cua d’ull veig que en el cable elèctric que arriba fins a la caseta hi ha parats alguns moixons. Som-hi !. Enfoco el telescopi i el primer que veig és un Grasset de muntanya (Anthus spinoletta). Com m’agraden!. Són ben discrets, no tenen res però com m’agraden!. Ressegueixo el cable. Avui sembla el dia dels Gratapalles (Emberiza cirlus) mascles. N’hi ha 5 de seguits. Pardal xarrec (Passer montanus), Pardal comú (Passer domesticus) i Pardal roquer (Petronia petronia). Mira que bé!. Gairebé tots les espècies de pardals catalans al mateix cable.
Aixeco la vista del telescopi. Sota el cable hi ha un arrossar. Hi ha moviment. Ara baixen i ara s’aixequen estols de fringíl·lids, la majoria pinsans. Escombro el camps amb els binocles. Hi ha pinsans arreu. Tinc l’esperança de treure-hi un Pinsà mec. Però no. Pinsans, pinsans i més pinsans. Pardals i Pardals xarrecs. Alguns Repicatalons (Emberiza schoeniclus), pocs Verdums (Carduelis chloris) i alguna Caderneres (Carduelis carduelis) però poques.

Pinsans comuns. Fringilla coelebs. Arrossars de Bellcaire.
7/12/2012.

En aquest grup veig un ocell amb un dibuix cefàlic molt contrastat. Gairebé sembla negre i blanc. Em sobresalto. A primer cop d’ull no l’identifico. Munto el cutrescoping però tinc els dits tant gelats que no aconsegueixo cap bona vista. A més l’ocell no para de moure’s. Ara es deixa veure, ara s’amaga darrera un terròs i com que tinc els dits com les varetes de  lluç de Pescanova no aconsegueixo cap foto mínimament acceptable i cada cop em vaig posant més neguitós. I això tampoc ajuda a enfocar. Total que desprès de 2 fotos molt més que pèssimes decideixo centrar-me a identificar-lo amb el telescopi i deixar-me de fotos.

Passat el primer esglai l’identifico com un Pardal roquer (Petronia petronia) amb un plomatge cefàlic (gairebé blanc i negre) molt més contrastat que el dels altres exemplars presents i amb les escapulars també molt marcades (també gairebé blanques i negres). El mantell també és molt marcat i em dóna la impressió que hi té dues franges blanques que li recorren l’esquena de dalt a baix.

Amb tot això ja és l’hora de marxar cap a casa. Els meus peus i mans ja en tenen ganes. Pujo al cotxe i passo pels camins entre els arrossars. A banda i banda del camí vaig aixecant Cogullades vulgars. Dalt de tot d’un xiprer hi veig un Xoriguer comú (Falco tinnunculus). Giro una corba i del canyissar que hi ha a banda i banda del camí s’aixequen bastants Repicatalons (Emberiza schoeniclus).

Engego la calefacció del cotxe i la poso perquè surti pels peus. Ha estat un bon matí.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
07/12/2012. Arrossars de Bellcaire - Sobrestany. De 7:00 a 8:40 hores.
Bubulcus ibis; Casmerodius albus 1 exemplar potser 2; Buteo buteo 2 ex.; Accipiter nisus 1 ex.; Falco tinnunculus 1 exemplar;  Rallus aquaticus; Chroicocephalus ridibundus; Larus michahellis; Columba livia domestica; Columba palumbus; Streptopelia decaocto; Alauda arvensis; Galerida cristata; Anthus pratensis;  Anthus spinoletta; Motacilla alba; Motacilla cinerea;  Erithacus rubecula; Phoenicurus ochruros; Cettia cetti; Parus major; Pica pica; Sturnus vulgaris; Passer domesticus; Passer montanus; Petronia petronia; Fringilla coelebs; Carduelis cannabina ; Carduelis carduelis; Carduelis chloris; Emberiza cirlus; Emberiza schoeniclus; Emberiza calandra.