dimecres, 29 de maig del 2013

ESPECIALITATS MALLORQUINES. I NO PARLO NOMÉS D’ENSAÏMADES.

14,15 i 16/05/2013. FORMENTOR. MALLORCA.
  
Tenim una reunió d’empresa a Mallorca els dies 14, 15 i 16 de maig a Mallorca. Més concretament a Formentor. Fantàstic.

El lloc és excepcional, No només des del punt de vista paisatgístic sinó també des del ornitològic. I no només perquè pel sol fet d’ésser a Mallorca ja em possibilita l’observació d’unes quantes espècies i subespècies endèmiques sinó perquè la península de Formentor té de tot: boscos mediterranis, penya-segats sobre el mar, matollar i molt a prop s’ Albufereta d’Alcúdia on fa pocs dies han vist Arpella pàl·lida russa. Així és que aquest tres dies seran maratonians. M’hauré de llevar d’hora per sortir a veure ocells i després aguantar llargues hores de reunions i exposicions de negocis. No em queixo però.

14/5/2013. Sortida del sol a Cap Formentor.

Algunes de les especialitats mallorquines que espero poder veure són el Falcó de la reina (no és que sigui especialitat estrictament mallorquina però a les illes és molt més fàcil que a Catalunya poder veure’l), Tallareta balear, Papamosques gris balear i el Capsigrany balear. No és que aquestes espècies i subespècies siguin noves per a mi, però fa temps que no les he vist i tinc ganes de tornar a veure-les.

Així és que el dimarts 14 em llevo ben d’hora per anar cap a Cap Formentor. Hi arribo quan està sortint el sol i ja per la carretera que m’hi porta em sorprenen les cabres mig assilvestrades corrent lliurament pel mig de la brolla i la carretera.

Aparca una mica abans d’arribar al far he vist un ocell que m’ha semblat una merla blava amagant-se darrera d’unes roques i m’he decidit a aparcar-hi a prop.

Desfaig la carretera caminant. En un primer moment no trec cap ocell. Potser estan amagats, potser no hi ha res. Però segueixo caminant per la carretera.

A la meva esquerra, pendent avall un Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) reclama. Mira que si només trec un tallarol capnegre!!. Segueixo caminant.

Una mica més endavant, aquest cop a la meva dreta sento uns reclams i veig uns ocells que volen pendent amunt. Malament. S’amaguen darrera unes roques i no puc veure’ls bé. Per sort sembla que n’hi ha un que fa la guitza als altres dos i tots tres queden prou exposats per a que me’ls pugui mirar prou bé. Són tres Papamosques grisos balears (Muscicapa striata balearica).

Segueixo endavant i en uns matolls, també a la meva dreta, sento el reclam d’un tallarol. No és Tallarol capnegre així és que estic alerta. Veig que alguna cosa s’amaga darrera d’un matoll no lluny d’on sóc. Espero i en un moment es fa visible sobre les branques d’una mata propera. És una Tallareta balear (Sylvia balearica). Poc després un altre exemplar s’apropa on hi ha el primer i puc estar una bona estona observant-los. No me’n canso. Que bonics que són els tallarols i les tallaretes.

Un cop ja he tret aquestes dues especialitats decideixo mirar al mar i als penya-segats. L’altre espècie que vull veure és el falcó de la reina. I només posar-me el binocles als ulls i mirar al mar veig un grup de Baldrigues grises (Calonectris diomedea) i un parell de Falcons de la Reina (Falco eleonorae) que del mar venen cap als penya-segats però s’hi aturen en un punt que no puc veure. Durant els altres dos dies que queden els tornaré a veure, dimecres 15 els veure fent picats i el dijous 16 en veure un aturat en un roca, i tot i que força lluny, el podré veure a gust. Era un exemplar en fase clara.

Es va fent l’hora de tornar i començo a passar cap al cotxe. A mig camí un mascle de Merla blava (Monticola solitarius) s’atura en unes roques properes a la carretera deixant-se veure molt bé. El dimarts al matí tornaré a veure una altre mascle al far de Formentor molt i molt a prop, de fet no caldrà ni baixar del cotxe per veure’l.

Quan ja sóc al costat del cotxe decideixo donar un cop d’ull als penya-segats que em queden a l’esquena. Començo per dalt i baix baixant, però gairebé només començar m’he d’aturar. Acabo de trobar un Falcó peregrí (Falco peregrinus). Intento fer-li una foto amb el mòbil i els binocles. No surt gens bé però com a document...

Falcóperegrí (Falco peregrinus). 14/5/2013. Cap Formentor.

El falcó peregrí el tronaré a veure dimecres i dijous. I dijous a més en veure una parella.

Torno cap a l’hotel a esmorzar i preparar-me pel dia de reunions que m’espera.

El dimecres, amb un company, m’acosto a Cala Figuera. Gairebé només baixar del cotxe ens trobem de cara amb un estol de 5 o 6 Trencapinyes (Loxia curvirostra balearica), o Trencapinyons com en diuen per aquí. Al tornar a Barcelona descobreixo que alguns ornitòlegs consideren la subespècie balear prou diferenciada com per a ésser separada com una espècie diferent (Un endemisme ornitològic ignorat: el Trencapinyons balear (Loxia balearica). Altaba, Cristian R. (2001). Butll. Inst. Cat. Hist. Nat., 69: 77-90. 2001).

També en aquesta cala i en un matoll del pendent que baixa fins a la platja hi veig un mascle de Tallarol trencamates (Sylvia conspicillata) cantant.

Al cap del tres dies he vist totes les especialitats mallorquines, inclòs el Trencapinyes balear que no pensava veure’l, excepte el capsigrany (Lanius senator badius).

Entrada a Cala Figuera des del Cap Formentor.

LLISTAT DE ESPÈCIES:
14,15 i 16/05/2013. Formentor (Mallorca).
Calonectris diomedea diomedea (tots tres dies); Pandion haliaetus, 1 exemplar a S’ Albufereta d’Alcúdia; Falco eleonorae (tots tres dies); Falco peregrinus (tots tres dies); Alectoris rufa, 2 exemplars el 14/5; Larus michahellis (tots tres dies); Columba palumbus (tots tres dies); Otus scops, 1 exemplar el 15/5; Apus apus (tots tres dies); Troglodytes troglodytes (tots tres dies); Monticola solitarius (tots tres dies); Turdus merula (tots tres dies); Sylvia balearica, el 14 i 15/5; Sylvia conspicillata, 1 mascle el 15/5 a Cala Figuera; Sylvia melanocephala (tots tres dies); Phylloscopus collybita, 1 mascle cantant el 14/5; Regulus ignicapillus (tots tres dies); Muscicapa striata balearica, el 14 i 15/5; Parus major (tots tres dies); Certhia brachydactyla (tots tres dies); Passer domesticus (tots tres dies); Fringilla coelebs (tots tres dies); Serinus serinus (tots tres dies); Carduelis chloris (tots tres dies); Carduelis carduelis (tots tres dies); Loxia curvirostra balearica, un estol de 5 o 6 exemplars el dia 15/5.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada